in

Za sve putnike koji avionom dolaze u SAD, od 26. januara obavezan PCR test

covid 19

CDC – Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, uvodi obavezu za negativnim PCR testom na COVID-19 za sve avio putnike koji ulaze u Sjedinjene Države. Testiranje pre i posle putovanja presudan je korak za usporavanje zaražavanja i širenja virusa COVID-19. Kako se naglašava, ova strategija je u skladu sa trenutnom fazom pandemije i efikasnije štiti zdravlje Amerikanaca.

Varijante virusa SARS-CoV-2 nastavljaju da se pojavljuju u zemljama širom sveta i postoje dokazi o povećanoj mogućnosti prenošenja nekih od ovih varijanti. S obzirom da je zdravstveni sistem u SAD već prenapregnut, testiranje putnika pomoći će usporavanju širenja virusa, kao i vakcinacija amerikanaca koja je u toku.

Pre putovanja u Sjedinjene Države, biće potreban PCR test, a on će u kombinaciji sa preporukama CDC-a za ponovno testiranje 3-5 dana nakon dolaska u SAD i ostajanje kod kuće 7 dana nakon putovanja, pomoći će da se uspori širenje COVID-19 u SAD.

Putnici koji dolaze u SAD avionom moraju da izvrše PCR test (test na trenutnu infekciju) koji ne sme biti stariji od 3 dana pre polaska leta za SAD i da aviokompaniji dostave pisanu dokumentaciju o rezultatima laboratorijskih testova (papir ili elektronsku kopiju) ili pruže dokumentaciju da su preležali infekciju COVID-19.

Aviokompanije su dužne da potvrde da putnici imaju negativan rezultat testa ili dokumentaciju da su preležali infekciju, pre nego što dozvole da se ukrcaju na let. Ako putnik ne dostavi dokumentaciju o negativnom testu ili preležanoj bolesti ili odluči da ne uradi test, avio-kompanija neće dozvoliti ulazak u avion.

„Testiranje ne eliminiše sav rizik“, kaže direktor CDC-a Robert R. Redfield, „Ali u kombinaciji sa periodom boravka kod kuće i svakodnevnim merama predostrožnosti poput nošenja maski i fizičke distance, putovanje može biti sigurnije i smanjen rizik na širenje infekcije u avionima i aerodromima širom sveta. ”

Ovu naredbu je potpisao direktor CDC-a 12. januara 2021. godine, a stupa na snagu 26. januara 2021. godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Generalni direktor Parlera kaže da će aplikacija biti van mreže „duže nego što se očekivalo“ zbog Amazona, Apple-a i Google-a

Zašto naučnici žele da skrate trajanje minuta na 59 sekundi