in ,

Generalni direktor Parlera kaže da će aplikacija biti van mreže „duže nego što se očekivalo“ zbog Amazona, Apple-a i Google-a

(Photo - Olivier DOULIERY / AFP)

Parler, aplikacija slična Tviteru, tj. popularna društvena mreža među konzervativcima i pristalicama predsednika Donalda Trampa, ugašena je nakon što je Amazon povukao podršku i ugasio server, nakon nereda na Kapitolu prošle nedelje.

Aplikacija se oslanjala na Cloud servere koje pruža kompanija Amazon Web Services.

Amazon je rekao Parleru u subotu da više neće pružati usluge kompaniji počev od nedelje u 23:59, a prema e-mailu koji je dobio CNBC. Portparol Amazona potvrdio je autentičnost pisma CNBC-u, ali je odbio da dalje komentariše.

John Matze, osnivač i izvršni direktor, rekao je u ponedeljak u izjavi da će aplikacija Parler prestati da funkcioniše „duže nego što se očekivalo“ jer druge kompanije za Cloud hosting ne žele da rade sa Parlerom nakon izjava za štampu koje su izdali Amazon, Google i Apple.

„Verovatno ćemo biti ugašeni duže nego što se očekivalo“, napisao je Matze. „To nije zbog softverskih ograničenja – mi imamo svoj softver i sve podatke spremne. Međutim, nakon izjava Amazona, Google-a i Apple-a novinarima o ukidanju pristupa dovele su do toga da je većina naših dobavljača takođe odustala od pružanja podrške našoj kompaniji. “

Dodao je još i da: „Većina kompanija koja ima servere zatvorila nam je vrata. Ažuriraćemo sve i izdati sapptenja za štampu kada se vratimo na mrežu. “

Amazon je rekao Parleru u e-poruci da je na Parleru detektovao 98 primera postova koji „jasno podstiču na nasilje“. Među postovima o kojima je izveštavao Parler, a koje je pregledao CNBC, korisnici platforme uputili su nasilne pretnje usmerene na „liberalne vođe, liberalne aktiviste # vođe i pristalice blm-a“, pored ostalih grupa.

Snimke ekrana aplikacije Parler koje je pregledao CNBC pokazuju kako korisnici objavljuju postove koji sadrže pozive da se oružje donese na predsedničku inauguraciju kasnije ovog meseca itd.

Matze je osudio poteze tehnoloških giganata u nizu postova na Parleru tokom vikenda, tvrdeći da je njegova platforma uklonila nasilni sadržaj i dodajući da pravila korišćenja ove aplikacije ne dozvoljavaju da se Parler svesno koristi za kriminalne aktivnosti.

„Mi smo poslednja nada za preživljavanje slobode govora i besplatnih informacija. Ovo što rade je bez presedana, neutemeljeno i apsolutno odvratno “, napisao je Matze u subotu kasno uveče. „Žele da zadrže svoj monopol nad govorom.“

Kao odgovor na ovo, portparol Amazona rekao je za CNBC da Amazon pruža usluge kupcima širom političkog spektra i potvrdio da se suspenzija dogodila zbog sadržaja za koji kompanija kaže da je jasno podstakao nasilje.

Apple je uklonio Parler iz iPhone App Store-a u subotu. Kompanija je rekla da su objave na Parleru povezane sa neredima na Kapitolu u SAD prošle nedelje uključivale pozive na nasilje, koje krši Apple-ova pravila protiv neprimerenog sadržaja.

„Oduvek smo podržavali različita gledišta koja su zastupljena u App Store-u, ali na našoj platformi nema mesta za pretnje nasiljem i ilegalne aktivnosti“, rekao je predstavnik Apple-a. „Parler nije preduzeo odgovarajuće mere za rešavanje širenja ovih pretnji po bezbednost ljudi. Suspendovali smo Parler iz App Store-a dok ne reše ove probleme. “

Google je u petak uklonio Parler iz prodavnice Android aplikacija, Google Play.

„Da bi zaštitili bezbednost korisnika na Google Play-u, naše dugogodišnje smernice zahtevaju da aplikacije koje prikazuju sadržaj koji generišu korisnici imaju jasna uputstva koja podležu moderaciji, koja je dužna da uklanja grub sadržaj poput postova koji podstiču na nasilje“, rekao je Googleov portparol.

„Svi programeri se slažu sa ovim uslovima i mi smo poslednjih meseci podsetili Parler na ovu jasnu politiku. No, videli smo da je nastavljeno sa objavljivanjem u aplikaciji Parler koja podstiče nasilje u SAD-u. Shvatamo da može postojati razumna rasprava o uputstvima za sadržaj i da aplikacijama može biti teško da odmah uklone sav sadržaj koji krši pravila, ali ako mi distribuiramo aplikaciju putem Google Play-a, zahtevamo da aplikacije implementiraju sveobuhvatnu proveru nepoželjnog sadržaja. U svetlu stalne i hitne pretnje za bezbednost građana, suspendujemo liste aplikacija iz Play prodavnice dok ne reše ove probleme. “

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Stručnjaci upozoravaju na rizik prekomerne upotrebe vitamina D.

covid 19

Za sve putnike koji avionom dolaze u SAD, od 26. januara obavezan PCR test