in ,

WhatsApp izgubio milione korisnika nakon ažuriranja uslova

Loše izvršena promena uslova korišćenja aplikacije, oteralo je pretplatnike aplikacije za razmenu poruka, koji se sada prelivaju kod konkurencije

Loše objašnjeno ažuriranje uslova korišćenja gurnulo je milione korisnika WhatsApp-a da napuste aplikaciju i počnu da koriste alternativne aplikacije poput Signala i Telegrama.

Egzodus je bio toliko velik da je WhatsApp bio primoran da odloži primenu novih uslova koji su predviđeni za 8. februar i sada pokreće kampanju smanjenja štete tako što korisnicima objašnjava promene koje su planirali.

Tokom prve tri nedelje januara, Signal je globalno stekao 7,5 miliona korisnika, prema podacima, a Telegram 25 miliona.

U oba slučaja, čini se da je do povećanja došlo na račun WhatsApp-a. Podaci koje prati analitička firma App Annie pokazuju da WhatsApp pada sa osme najpreuzimanije aplikacije početkom meseca, na 23. mesto 12. januara. Nasuprot tome, Signal 6. januara nije bio ni među 1.000 najboljih aplikacija u Velikoj Britaniji, ali je do 9. januara bio najpreuzimanija aplikacija u zemlji.

Niam Svinei, direktorka javnih politika WhatsAppa za Evropu, Bliski Istok i Afriku, rekla je odboru za unutrašnje poslove da se veruje da je egzodus povezan sa ažuriranjem uslova korišćenja kompanije. objasnila je da je ažuriranjem nameravano da se urade dve stvari: omoguće nove funkcije pri korišćenju i slanju poslovnih poruka i „ obezbediti veću transparentnost“ oko postojećih politika kompanije. Ona tvrdi da „Nema promena u našem deljenju podataka sa Facebook-om bilo gde u svetu“.

Ali nakon što su viralni postovi – ironično, široko rasprostranjeni na WhatsApp-u – tvrdili da je politika privatnosti umesto toga dala aplikaciji pravo da čita poruke korisnika i informacije predaje svojoj matičnoj kompaniji Facebook, WhatsApp je najavio odlaganje u primeni novih uslova korišćenja. „Želimo da budemo jasni da ažuriranje uslova korišćenja ni na koji način ne utiče na privatnost vaših poruka s prijateljima ili porodicom“, rekli su iz WhatsAppa u ažuriranju objavljenom na svojoj veb stranici. Kompanija kaže da će odložiti primenu svoje nove politike do 15. maja.

Tačno je i da druge aplikacija poput Signala, Telegrama, Wickr-a i WhatsApp nudie funkcije privatnosti, u rasponu od prenosa šifrovanih podataka od kraja do kraja do „samouništavajućih poruka”.

Ironično, na neki način WhatsApp više vodi računa o privatnosti od svog konkurenta Telegrama, kod kojeg najveći broj korisnika prelazi ovih dana.

Prvi primenjuje end-to-end enkripciju – koja sprečava dobavljača usluga da može pristupiti korisničkim porukama – što je podrazumevano za svako ćaskanje, osim na ono između korisnika i velikih preduzeća.

Telegram, međutim, uključuje šifrovanje od kraja do kraja za „tajne razgovore“, opciju koju korisnici moraju dodatno da odaberu za svaki pojedinačni kontakt. Takva ćaskanja „namenjena su ljudima koji žele veću tajnost od prosečnog korisnika“.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jezivo svedočenje preživelih iz holokausta: Nismo tipični – većina Jevreja je umrla

Ne znaš ni ti šta je bilo, jer imaš samo deset godina. A onda nekako zaboraviš na to