in ,

Zašto naučnici žele da skrate trajanje minuta na 59 sekundi

Volimo da kažemo da u životu nije ništa sigurno, osim smrti i poreza, ali istina je da nam čak i naša planeta i svemir neprestano nameću neke promene.

Takve promene su navele na novi predlog nekih naučnika: Trebali bismo razmotriti skraćivanje minuta na 59 sekundi, barem na jednu „negativnu prestupnu sekundu“ koja će nas bolje svrstati u stvarnu Zemljinu rotaciju.

Ovo je razmišljanje nakon godine koju su obeležili mnogi dani kraći od proseka, a ustvari i nakon nekoliko godina u kojima se Zemlja rotirala brže nego možda ikada ranije. Šta se dešava?

Prvo, možda ćete se zapitati zašto mali delovi pojedinačnih sekundi čine bilo kakvu stvarnu razliku. Istina je da za većinu ljudi ne znači ništa, pa čak ni za većinu aplikacija. Ali za neke, poput naučnika i posebno preciznih naučnih instrumenata, razlike se moraju uzeti u obzir. Nešto jednostavno poput sata koji se samo postavlja i „prosipa“ dodatnu ili nedostajuću delimičnu sekundu svake noći može udaljiti naučnike od istraživanja ili regulacije važnih funkcija.

Ali i skraćenje “pune sekunde“ takođe ima posledice. The Njujork Post je objavio:

„U 2012. dodatna sekunda izazvala je pad servera na brojnim veb lokacijama, uključujući Reddit, Yelp i LinkedIn, dok je istovremeno ometao one koji koriste Linuks operativne sisteme i softver koji koristi Javascript.“

Deo toga je i zato što većina programskih jezika ima vrlo jednostavno računanje vremena, koje se zasniva na primitivnom hardveru sata unutar samih računara.

Za istinsko računanje „stvarnog vremena“ računari moraju biti povezani na globalne servere za merenje vremena, ali oni umesto čitave sekunde koriguju vreme za odredjeni deo sekunde. Kada na primer sat računara iznenada mora da poveruje da je 12:00:00 skoro dve sekunde zaredom, a znajući da se podaci kreću kroz računar brzinom od milion ili milijardu bajtova u sekundi, to stvara sukob.

To je kao da se počnete penjati do sledećeg stepeništa i otkriti da ste već na vrhu: verovatno ćete se malo spotaknuti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid 19

Za sve putnike koji avionom dolaze u SAD, od 26. januara obavezan PCR test

American Airlines uvodi zdravstveni pasoš za putnike