in

Njujork kao bulevar Revolucije devedesetih: Ilegalni prodavci preplavili Njujork

Živi rakovi. Grudnjaci sa bižuterijom. Stare cipele. Pohabane električne žice. Šnale Louis Vuitton-a. Jednokratne maske za lice. Kačketi svih marki.

Nelegalni ulični trgovci koji su,  kao na bulevaru Revolucije u Beogradu devedesetih godina prošlog vekaima zauzeli spoljne četvrti grada, zakrčivši trotoare svojim polovnim proizvodima i povlačeći kupce iz pandemijom opustošenih prodavnica.

I svi upiru prstom u gradonačelnika de Blazija.

Od Bruklina do Bronksa, Staten Island-a i Kvins-a, preklopni stolovi i prostirke razmotane na asfaltu prisilili su pešake da se pomeraju ili da se odmaknu kako ih ne bi pregazili.

U Bronksu su 149. ulica i Fordham Road žarišna mesta. Tako je i Peta avenija u Bruklin’s Sunset Parku i Flushing’s Main Street, posebno nekoliko blokova od Pošte na Sanford Avenue do 7. železničke stanice u Ruzveltovoj aveniji.

Između Sanforda i 41. avenije, The Post je izbrojao 27 uličnih prodavaca – na samo jednoj strani ulice. Dvoje su izvukli žute dozvole, pokazujući da su vojni veterani. Šestorica su odmahivali glavama kao da ne razumeju engleski. Ostali su se okretalii ili obarali pogled kada su ih pitali da pokažu dozvole.

DianSong Iu iz Distrikta za poboljšanje poslovanja kompanije Flushing procenjuje da 90 posto dobavljača nema dozvolu. Širom grada, broj svih vrsta prodavaca iznosi oko 20.000, prema Street Vendor Project-u, pravnoj agenciji za zastupanje. Ali onih sa legalnim dozvolama za prodaju robe, ne uključujući dobavljače mobilne opreme, ukupno ima samo nekoliko hiljada.

„Vreme je za sve vrlo teško, shvatili smo“, rekla je Iu za Njujork Post. „Ali moramo biti korektni prema lokalnom trgovcu koji plaća vrlo visoku stanarinu i porez. Sve nas to boli. ”

Bobbi ima žutu dozvolu za svoje mesto na ulici – i besan je zbog divljih prodavaca. „Pljačkaju grad od poreza. Uzimaju novac od veterana. Uzimaju poslove ”, rekao je Bobi, koji nije rekao svoje prezime, ali je za Njujork Post rekao da se borio u Vijetnamu.

Licence izdaje Odeljenje za potrošačke poslove. Grad ograničava licence ne-veterana za ulične prodavce i naplaćuje naknadu od 100 ili 200 dolara u zavisnosti od doba godine kada podnosilac zahteva podnosi zahtev. Svaki časno otpušteni veteran može besplatno dobiti dozvolu.

Na ulicama možete pronaći žive plave rakove. Prodavci slažu svoje drvene gajbice, prodajući rakove po komadu.

Niko ne zna da li su rakovi legalni ili sigurni za jelo. Nijedna agencija nije mogla sa sigurnošću da kaže Njujork Postu i nijedna nije preuzela odgovornost za nadzor nad prodavcima.

Država Njujork dozvoljava ribarenje u vodama oko Kvinsa, ali ima ograničenja u pogledu veličine i broja ulova.
Ali regulatorna agencija, odeljenje za zaštitu životne sredine, ne zahteva maloprodajnu dozvolu za prodaju rakova. Gradsko zdravstvo licencira prodavce hrane koji mogu da prodaju sirovu morsku hranu, ali ne nadgledaju ulične prodavce.

Supruga licenciranog prodavca kupila je rakove pre nekoliko nedelja sebi i svom suprugu, koji tokom pandemije nije radio zbog upale pluća.

„Shvatila je šta može da pođe po zlu … ali kasno“, rekao je suprug koji je za Njujork Post podelio iskustvo, ali hteo da ostane anoniman.

Te noći grickala je rakove. Ubrzo joj je pozlilo i jako se otrovala, pa je njen suprug je odlučio da pregleda ostatke hrane. U stomacima je našao bele crve. Ministarstvo zdravlja sada istražuje ovaj slučaj, rekao je portparol Patrick Gallahue za Njujork Post. „Mogu da razumem da možete da izađete i prodajete. Što da ne, teško je vreme? Ali situacija je van kontrole – bezobrazno i bez odgovornosti “.

„Nikada nisam video nešto slično“, rekao je Dananberg, koji je na svojoj lokaciji već 19 godina. “Ljudi bukvalno nemaju drugog izbora nego da preskaču jedni preko drugih.”

Brine jer je većina kupaca starija i koristi štap ili hodalicu. I zaplašeni su zbog gužve.

Od januara do 21. decembra, žalbi protiv uličnih prodavaca u svih pet opština bilo je 2.907 – uprkos tome što je grad bio zaključan 78 dana. Brojka za 2019. godinu: 3.101.

Za prvih devet meseci 2020. NYPD je napisao 28 kazni nelicenciranim prodavcima. Prošlogodišnji zbir bio je 173.

„To je cirkus“, rekao je odbornik Peter Koo, koji je uveo zakon usvojen pre dve godine kojim se zabranjuju svi prodajni centri – čak i kolica sa hranom – u ulici Main Street. “Ovo je brukai odgovornost gradonačelnika.”

Dananberg je podneo 311 žalbi putem interneta, Zvaničnici koji su odgovorili rekli su Dananbergu da su im ruke bile vezane zbog Hizzonerovog moratorijuma.

Portparol NYPD. Sofia Mejson rekla je da inspektori još uvek rade na žalbama.

Ali sprovođenje zakona preći će sa NYPD na Consumer Affairs 15. januara, rekla je portparolka de Blasio Laura Feier za The Post.

„I dalje smo posvećeni raznovrsnom komercijalnom ekosistemu, gde mala preduzeća svih vrsta koegzistiraju i doprinose živahnom uličnom životu“, rekla je ona. (nypost)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E to je brza pruga! Otvorena međugradska železnička pruga koja saobraća preko mora

Radonjićev povratak nije lak