in

Umro bivši predsednik Predsedništva SFRJ, imao je koronu

Pamti se kao predsednik Predsjedništva SFRJ uoči raspada tadašnje Jugoslavije a posle kao blizak saveznik predsednika Slobodana Miloševića

Jugoslovenski političar i bivši predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović (93), koji je bio saveznik Slobodana Miloševića, umro je u ponedjeljak u Beogradu od posledica covida-19, objavili su mediji.

Jović, koji je bio i visoki predstavnik Socijalističke parije Srbije i saradnik Slobodana Miloševića, preminuo je u Vojnomedicinskom centru Karaburma gde je bio ranije primljen s obostranom upalom pluća izazvanom koronavurusom.

Nakon diplome na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1952. i doktorata 1965. godine, Jović je u karijeri bio na različitim visokim državnim dužnostima, ali pamti se kao predsednik Predsedništva SFRJ uoči raspada tadašnje Jugoslavije a kasnije kao blizak saveznik predsednika Slobodana Miloševića.

Rođen 29. oktobra 1928., Jović je bio ambasador SFRJ u Italiji (1975.-1979.), potpredsednik Skupštine Srbije (1983.), predstavnik Srbije u Predsjedništvu SFRJ 28. marta 1989. godine, potpredsednik Predsjedništva SFRJ od 15. maja 1989. do 15. maja 1990. a potom predsednik Predsedništva SFRJ od 15. maja 1990. do 15. maja 1991.

Dana 15. marta 1991. Jović je podneo ostavku pošto Predsedništvo SFRJ kao Vrhovno zapovedništvo Oružanih snaga SFRJ nije odobrilo predlog o uvođenju vanrednog stanja u zemlji, ali Narodna skupština Srbije nije prihvatila njegovu ostavku.

Od tada je Jović bio vođa Socijalističke partije Srbije od 24. maja 1991. do 24. oktobra 1992., zamenivši na toj dužnosti Slobodana Miloševića, koji to više nije mogao zbog ustavnih ograničenja kada je postao šef države.

Kada se Milošević službeno vratio na čelo stranke, Jović je postao potpredsednik SPS i ostao na toj dužnosti do kraja novembra 1995. godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DPS posle gubitka RTCG, pokrenula Gradsku TV Bastilju ne bi li se spasila političkog kraha na podgoričkim izborima!

Gljivična infekcija: 5 simptoma je svaka žena mora da zna