in ,

Umro bivši potpredsednik SAD-a u 93. godini

valter mendejl

Valter Mondejl, vodeći glas liberalnih demokrata s kraja veka koji je bio potpredsednik SAD u administraciji Džimija Kartera, umro je juče u 93. godini, preneli su mediji. Preminuo je u Mineapolisu.

Mondejl je bio prvi predsednički kandidat iz jedne od dve vodeće američke stranke koji je za potpredsednika izabrao ženu. Na izborima 1984. pretrpeo je težak poraz od Ronalda Regana.

Poznat kao Fritz, verovao je u aktivističku vladu i radio je za građanska prava, integraciju škola, zaštitu potrošača i interese poljoprivrednika i radnika kao američki senator, a zatim potpredsednik tokom Karterovog nemirnog mandata 1977-1981. Takođe je služio kao američki ambasador u Japanu od 1993. do 1996. pod vođstvom Bila Klintona.

Kandidovao se za predsednika. Regan ga raturio

Mondejl je bio demokratski kandidat na izborima 1984. protiv Regana i izabrao je demokratsku kongresmenku iz Njujorka Geraldine Ferraro za svog potpredsedničkog kandidata. Međutim, pretrpeo je težak poraz, jedan od najgorih ikada na predsedničkim izborima u SAD, izgubivši u 49 od 50 država.

Takođe je bio u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsednik 1976. kada je Karter pobedio republikanca Džeralda Forda, koji je na mesto predsednika došao 1974. godine nakon afere Votergejt i ostavke Ričarda Niksona.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

avion iznad ukrajine

SAD upozorava aviokompanije da oprezno lete iznad rusko-ukrajinske granice

vucic

Vučić: Đukanovićev nacionalizam je pećinski i narod je to prepoznao