in ,

Gljivična infekcija: 5 simptoma je svaka žena mora da zna

Gljivične infekcije uopšte nisu retka pojava i, najgore od svega, neke žene su im podložnije od drugih pa ih mogu imati i više puta. Istraživanja pokazuju da će ih svaka žena imati bar jednom u nekom periodu života, a uzrokovane su prekomernim rastom gljivice kandida.

Gljivice mogu biti unutar vagine, a da ne izazovu infekciju, ali infekcija nastaje kada gljivice, koje su normalno nastanjene u vagini, ne uspeju da suzbiju rast kandide. Pored toga, infekcije mogu biti uzrokovane i nečim što ubija normalne bakterije u vagini, kao što su antibiotici, ili nečim što podstiče rast gljivica, kao što su visok nivo šećera u krvi ili vlažnost koja se zadržava na koži usled nošenja tkanina koje ne mogu da “dišu”.

Vaginalna gljivična infekcija nije nimalo prijatno stanje, a često se može zameniti sa drugim vaginalnim problemima, kao što su polno prenosiva oboljenja, kožne alergije na lateks ili ženske higijenske proizvode, nedostatak estrogena u vagini i slično. Ipak, postoji nekoliko izrazitih simptoma na koje je potrebno obratiti pažnju:

  • peckanje, crvenilo i oticanje vulve i vagine
  • bol prilikom mokrenja
  • bol prilikom odnosa
  • vaginalna osetljivost
  • gust, beli, sirast sekret.

Svi simptomi se svode na sledeće: gljivica može iritirati osetljive sluznice vagine. To može uzrokovati peckanje, svrab i sve druge simptome. A s obzirom na to da vaginalno tkivo postaje nadraženo od infekcije, mokrenje i polni odnos mogu postati bolni. Jedinstveni sekret uzrokuje kandida, ali ga ne mora imati svaka žena koja ima infekciju.

(minimagazin)

Napisao MiniMagazin

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umro bivši predsednik Predsedništva SFRJ, imao je koronu

horoskop

Dnevni horoskop za 14. septembar 2021. godine