in , ,

U Srbiji počinje vakcinisanje protiv korone takozvanom “buster dozom”

Uslov je da je od druge doze prošlo šest meseci, a građani se ne moraju sami javljati, već treba da sačekaju poziv eUprave

vakcinacija

Primena treće doze vakcine protiv covida-19 počeće u Srbiji od utorka 17. augusta, saopštila je u ponedeljak vlada, i mogu je dobiti građani koji su drugom dozom vakcinisani pre najmanje 180 dana.

Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, nezavisno od toga da li spadaju u grupu kojima je preporučeno dodatno vakcinisanje.

Uslov je da je od druge doze prošlo šest meseci, a građani neće morati da se sami javljaju, već bi trebalo da sačekaju poziv eUprave.

Moći će da biraju vakcinu, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do vakcina priznatih u EU – Pfizer/BioNTech i AstraZeneca.

Dopunsko cijepljenje se preporučuje osobama s narušenim imunitetom ili stanjima imunosupresije, primateljima transplantata koštane srži i organa te osobama na hemodijalizi.

Treća doza savjetuje se i starijima od 70 godina, korisnicima domova za starije i ustanovama socijalne zaštite te djelatnicima u tim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inostranstvo.

U ponedeljak je od posledica covida-19 umrlo sedam osoba i registrovano je 1288 novih slučajeva, gotovo trećina više nego protekli vikend. Od početka epidemije bilo je 733.332‬ zaraženih i 7174 umrlih.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bor

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U BORU: Požar na deponiji bukti 72 SATA, traži se uzrok vatrene stihije!

“Zapanjujuća brzina”: Merkel komentarisala situaciju u Avganistanu