in ,

Francuska optužila Erdogana za provokaciju zbog dvodržavnog rešenja za Kipar

erdogan

Francuska, koja trenutno predsedava Savetom beznednosti UN-a, potegnuće to pitanje na sednici zakazanoj za četvrtak, navodi ministarstvo

Francuska je u sredu optužila turskog predsednika Redżepa Taipa Erdogana za provokaciju nakon što je insistirao na dvodržavnom rešenju za Kipar tokom posete turskom severu mediteranskog ostrva. Erdogan je takođe podržao kontroverzne planove delimičnog ponovnog otvaranja „grada duhova“ Varoshe.

– Francuska duboko žali zbog jednostranog poteza koji nije koordiniran i predstavlja provokaciju – navodi ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

– To podriva napore na izgradnji poverenja neophodnog za hitni nastavak pregovora o pravednom i trajnom rešenju kiparskog pitanja – navodi ministarstvo.

Tokom jučerašnje posete, Erdogan je je podržao dvodržavno rešenje na Kipru između međunarodno priznate vlade kiparskih Grka na jugu i od Turske okupiranog severa, u značajnom odstupanju od međunarodnih napora na ponovnom ujedinjenju ostrva zasnovanom na federaciji dve zajednice.

Takođe je insistirao na planovima delimičnog ponovnog otvaranja nekadašnjeg turističkog središta Varoshe, ispražnjenog od svojih prvobitnih stanovnika iz reda kiparskih Grka.

Kiparski Turci saopštili su u utorak da bi deo Varoshe mogao biti stavljen pod civilnu kontrolu i ljudi bi bili u stanju da ponovo potražuju svoju imovinu – razbesnivši kiparske Grke koji optužuju svoje turske suparnike za orkestriranje otimačine zemlje van očiju javnosti.

Varosha, jezivi mozaik napuštenih starinskih hotela i rezidencija u vojnoj zoni u kojoj nikome nije dopušten ulazak, napuštena je od izbijanja rata u 1974. koji je podelio ostrvo.

Francuska, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN-a, potegnuće to pitanje na sednici zakazanoj za četvrtak, navodi ministarstvo.

Turski vojnici osvojili su severnu trećinu Kipra u 1974., u odgovoru na osujećeni puč u Nikoziji koji je imao za cilj pripajanje Kipra Grčkoj, prenosi AFP.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 20. jul 2021. godine

Joe Biden

Bajden: Vakcina protiv koronavirusa uskoro i za mlađe od 12 godina