in ,

Gaf ili provokacija? Neprijatnost iz Ankare glavna tema u Briselu; Erdoganov potez ponovo je pokrenuo pitanje ko je važniji u institucijama EU

Ursula fon der lajen

Tri predsednika, dva muškarca i jedna žena, predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, zajedno ulaze u predsedničku palatu u Ankari. Ali pripremljene su samo dve stolice. Dva muška predsednika sedaju na njima, a Ursula fon der Leien ostaje zbunjena, mrmlja nešto, gleda gde bi sela i seda bočno, na kauču. Nasuprot nje je turski ministar spoljnih poslova.

Svakako neugodna situacija, koja je tokom dana postala glavna tema u Briselu, mnogo više od problema sa vakcinama. Mnogi su preispitivali da li je Erdogan namerno „ponizio“ predsednika Evropske komisije ili je to bio samo mali „protokolarni gaf“. Retko ko u to veruje, naročito ako se zna turska opsednutost detaljima protokola. Ili je to jednostavno problem u odnosima između Evropske komisije i Evropskog saveta.

Problem nije samo u tome što turski domaćini nisu obezbedili jednak tretman za predsednika Evropske komisije, već i u tome što se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel složio, seo i ostavio Fon der Lajen da stoji po strani.

U sedištu Evropske komisije, gde su novinari gotovo sat vremena postavljali pitanja o događaju, pokušali su da stvore utisak da „od svega ovoga ne prave nikakvu priču“. Ali bilo je očigledno da su uvređeni i da takvo ponašanje smatraju neprihvatljivim.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da je prema protokolu ona predsednica Evropske komisije i članica Evropskog saveta i da uživa isti čin. Ali da li je ona kao „članica“ Evropskog saveta u rangu sa predsednikom Saveta, nije razjašnjeno. To je sigurno do sada bila praksa da su isto predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije.

Neugodna scena sa ovim „gafom“ ostavila je u pozadini sadržaj razgovora u Ankari koji su trebali biti mnogo važniji, od problema ilegalne migracije, preko tenzija između Turske i Kipra i Turske i Grčke, do nedavne odluke Turske da napusti Istanbulska konvencija. Fder Lajen je oštro kritikovala odluku Turske i pozvala na poštovanje konvencije koja štiti ženska prava. Da li je ovo možda razlog takvog postupanja sa Fon der Lajen tokom njene posete Turskoj takođe je stvar nagađanja.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

objava direktorke skole

Direktorka Umetničke škole u Podgorici proteruje izbeglice ratova iz devedesetih

astrazeneca

EMA: AstraZeneca spašava živote, ozbiljni neželjeni efekti su izuzetno retki; Stručnjaci: Mnogo je više tromboze kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule nego kod vakcinisanih