in

Merkel: Uverena sam da je budućnost zapadnog Balkana u ujedinjenoj Evropi

angela merkel

Istakla je da još ima mnogo izazova na zapadnom Balkanu, da nepoverenje i nacionalizmi nisu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je neophodno pomirenje

Uverena sam da je budućnost zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg virtuelnog Samita Berlinskog procesa, zakazanog za ponedeljak, a čiji je domaćin Nemačka.

Merkel je u video poruci istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći nastaviti rad sa šefovima država i vlada zemalja zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Nemačke, prenosi Tanjug.

Istakla je da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regionu i mirnom dijalogu, postignuto dosta.

– Zapadni Balkan je neposredni komšija EU. To je deo Evrope, u kojem rane rata još nisu zaceljene, a i u Nemačkoj živi veliki broj građana poreklom sa tog prostora. Meni je jasno da države EU-a moraju imati interes za mirnim razvojem na zapadnom Balkanu. Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom delu Evrope – naglasila je Merkel.

Kazala je da je Berlinski proces ostvario već neke uspehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum.

Naglasila je da je sada konačno moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmena učenika raznih vera i etničke pripadnosti.

– To je praktičan doprinos miru – podvukla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, saradnja u nauci, kao i napredak u infrastrukturnim projektima, što je okaraktetisala koracima koji vode ka pojačanju prekogranične razmene između građana regiona i prevazilaženju predrasuda.

– Sve to zemlje zapadnog Balkana vodi napred ka zajedničkom cilju ispunjavanja uslova za članstvo u EU. Uverena sam da će, pre ili kasnije, njihova budućnost stvarno biti u ujedinjenoj Evropi – naglasila je ona.

Istakla je da još ima mnogo izazova na zapadnom Balkanu, da nepoverenje i nacionalizmi nisu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je neophodno pomirenje.

To, kaže, znači savladavanje prošlosti i činjenje svega što je moguće da buduće generacije žive u miru.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 03.jun 2021. godine

viber

Šta da radite kada vam na Viber stigne link sa nepoznatog broja