in ,

IN4S: Kako je Milo preko firme svog prijatelja Marka Vujoševića “opranim” novcem finansirao DPS i ŽRK Budućnost?

milo i marko

Čuveni beogradski advokat Marko Vujošević, poznat po brojni aferama i prevarama, širio je biznis i po regionu, tačnije Crnoj Gori. Zahvaljujući svom prijatelju i poslovnom partneru Milu Đukanoviću, Vujoševića niko do sada nije pozvao na odgovornost iako je protiv njega podneto više krivičnih prijava.

Kako piše portal In4S – Đukanović i Vujošević su preko firme Global Payment Solutions (u daljem tekstu: GPS) u periodu od 2017. do 2018. godine izvukli preko 19 miliona evra.
Kako je sve počelo?

U avgustu 2015. godine Vujošević je sa svojom kumom (koja je inače protiv njega podnela tužbu Privrednom sudu u Podgorici, ali i krivičnu prijavu zbog prevare, jer joj je kum Marko falsifikovao izveštaje od firme i oštetio je za više od 2 miliona evra) čije je ime poznato našoj redakciji – osnovao firmu GPS sa sedištem u Podgorici pod šifrom delatnosti 6619- „ostale pomoćne djelatnosti u pružanju finansijskih usluga, osim osiguranja i penzijskih fondova” što se može videti na zvaničnom sajtu Centralnog registara privrednih subjekata Crne Gore.

Prvi ugovor firma GPS sklapa sa multilateralnom trgovačkom platformom Capital Force iz Republike Samoe 2017. godine. U svojoj firmi Marko Vujošević zapošljava Andriju Boškovića, sinovca Predraga Boškovića, tadašnjeg ministra odbrane u Vladi Crne Gore. Da je riječ o sumnjivim poslovima prvi put ukazuju tadašnji partneri iz Njemačke iz razloga što se novac koji je lijegao na račun firme GPS slao na druge račune po različitim osnovama. Najviše novca je uplaćivano fantomskim firmama po egzotičnim ostrvima i Kosovu* iza kojih direktno stoji Milo Đukanović. Novac su prali preko Prve banke, Atlas banke, Lovćen banke i CKB banke. Ne zaostaju i po pranju novca po osnovu lažnih sponzorskih ugovora. Kao najgori primjer Milove bahatosti navodi se nalog za uplata ŽRK- u „Budućnost“ iz Crne Gore na čijem je čelu je u to vreme bio Predrag Bošković i to u inosu od 657.500,00 evra. Đukanović je više puta izdavao naloge sa uplatu velikih novčanih suma navedenom klubu.

Koliko daleko su išli njihovi poslovni poduhvati i malverzacije govori i činjenica da Vujošević osniva veći broj firmi u koje ubacuje novac iz GPS- a po osnovu pozajmnica, a onda taj isti novac bez ikakvih osnova i poreskih kontrola podiže, naravno sve pod okriljem svog poslovnog partnera i zaštitnika Mila Đukanovića.

Prva u nizu osnovanih firmi Vujošević Marka bila je GPS Imobilen registrovana na istoj adresi kao i GPS. Po uhodanoj shemi novac se po osnovu pozajmnica prebacivao sa firme GPS firmi GPS Imobilen i to u iznosu od više od 770.000,00 evra za period od 3 mjeseca. Novac sa računa firme GPS Imobilen je nestajao sa računa bez ikakvih osnova. Tu dolazimo i do jedne zanimljive informacije. Naime, Vujošević je više puta po raznim osnovama uplaćivao novac licima za koje se pouzdano zna da su Đukanovićevi glasači, a sve po osnovu jednokratne pomoći zbog teških materijalnih uslova u kojima su se ta lica nalazila. Na taj način njegov poslovni partner i zaštitnik Milo Đukanović je finansirao svoju političku kampanju preko firme svog prijatelja Marka Vujoševića.

Vrhunac bahatosti poslovnih partnera i velikih prijatelja Vujoševića i Đukanovića dolazi fingiranom kupovinom lokala u Podgorici za 270.000,00 evra i stana u Beogradu za iznos od 580.000,00 evra sa garažnim mestima u iznosu od 36.000, evra. Sav taj novac Vujošević predaje za kampanju političke stranke DPS na čijem čelu je Milo Đukanović.

Odakle Vujoševiću toliki novac?

Kako naš izvor saznaje, celokupan kapital firme koja je kupila nekretnine uzet je kao pozajmnica od Vujoševićeve druge firme, a bez znanja suvlasnika i partnera iz Nemačke.

U februaru 2018. godine, nekoliko meseci nakon kupovine nekretnina (lokala u Podgorici i stana u Beogradu) Vujošević isplaćuje ogromnu sumu investitoru iz Londona, barmenu, a ne uglednom advokatu kako su to tvrdili Vujošević, Đukanović i Bošković. Na kraju dodajemo, kako naš izvor saznaje i da je firma Tompson Crosby iz Londona, s obzirom da je prevarena od strane Marka Vujoševića podnela krivičnu prijavu, kao i da do sada slučaj nije procesuiran jer Vujošević izbegava da preda papire koje od njega traži ošteća strana.

(IN4S)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

44 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

gazimestan hapsenje

PIK: Pripadnik KP pod istragom jer je pokušao da spreči hapšenje na Gazimestanu

Mladi koji se vakcinišu dobiće po 150 eura