in

AFERA “200 MILIONA EVRA” Advokat na kog je pucano u Resavskoj već bio meta

Ime advokata Marka Vujoševića, koji je po svemu sudeći bio meta napada u Resavskoj ulici, ispred svoje advokatske kancelarije, pominjano je prošle godine u aferi prevarantskih kol-centara u Srbiji i Bugarskoj, koji su državljane EU “ojadili” za minimum 200 miliona evra.

Na advokata Vujoševića pucano je iz poštolja, a kako je rekao, telohranitelj mu je spasao život. Nakon napada u kratkom razgovoru za BIRN rekao je da se oseća dobro i da nije povređen. Ranjeni član njegovog obezbeđenja nalazi se u bolnici i nije životno ugrožen

Advokatu je više puta prećeno, 2019. je fizički napadnut u Resavskoj ulici, a zgrade i automobili u okolini njegove zgrade na Vračaru su bili izlepljeni uvredljivim i pretećim plakatima na njegov račun. On je tada to dovodio u vezu sa poslovima kol-centara. Pre tog napada, takođe je bio u centru pažnje, jer je s bivšim beogradskim urbanistom Milutinom Folićem radio na izgradnji zgrade u Sredačkoj, koju su stalno pratile kontroverze, pisao je Blic.

Dakle, iza lažnih kol-centara su, prema dokazima nemačkih i austrijskih istražitelja stajali su Izraelac Gal Barak (34) i Uve Lenhof. Barak je u Beču osuđen na četiri godine zatvora, pisao je BIRN. Njegov partner u poslu Lenhof nije dočekao presudu, jer je preminuo u zatvoru.

Naime, prema pisanju portala javno.rs pravne poslove Gala Baraka i Uvea Lenhofa u Beogradu vodili su advokat Marko Vujošević i njegov prijatelj Lazar Hopl.

Marko Vujošević, advokat koji posluje u Srbiji i Crnoj Gori, u razgovoru za javno.rs prošle godine ispričao da je Lenhofa i Baraka upoznao u januaru 2017. u Beogradu kada su mu se predstavili kao poslovni ljudi koji žele da svoje biznise zbog oporezivanja presele iz Evropske unije, odnosno iz Bugarske, u Srbiju i Crnu Goru. Vujošević je negirao da je firma GPS iz Podgorice, čiji je jedan od osnivača, kako je navedeno u optužnici iz Austrije, a za potrebe Gala Baraka prala nelegalno stečen novac.

Vujošević je u tom razgovoru rekao i da je firma za godinu dana prihodovala 23 miliona evra, ali da su već posle par meseci počele da pristižu brojne žalbe klijenata, koji su tražili povraćaj novca.

– Baraka i Lenhofa sam otvoreno pitao da li je ovaj posao prevara. Oni su me ubeđivali da nije. Onda sam rekao da nemamo nikakav razlog da ljudima ne vratimo novac i to je i urađeno, ukupno par stotina hiljada evra – rekao je Vujošević tada i dodao da je stenogram sa sastanka prosledio i austrijskim istražnim organima.

U razgovoru je konstatovao i da su za prevaru krivi i kol-centri i oni što su ulagali novac.

– Prvi zato što su zvali i nudili. Ali, onaj koji pusti milion evra u komadu sa svog računa da virtuelno trguje, taj isto nije normalan, kao ovaj što ga je zvao – rekao je Vujošević za BIRN.

Ključne dokaze austrijskim i nemačkim istražiteljima o kol centrima iz Srbije i Bugarske koji su varali desetine hiljada građana širom zapadne Evrope tražeći od njih da ulože svoju ušteđevinu u nepostojeću online trgovinu stranim valutama, dao je Aleksandar Ignjatović (34), koji je radio u izraelskim firmama. Ovaj mladić je, međutim, nađen mrtav 11. februara prošle godine u hotelskoj sobi u Sofiji.

Zvaničan uzrok smrti su srčani problemi. Ipak, njegova smrt, samo par meseci pre nego što je trebalo da bude glavni svedok na suđenju Baraku, i dalje je misteriozna.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Koja je simbolika PLAVE BOJE koju je prva dama Amerike odabrala za inauguraciju

DNEVNI HOROSKOP ZA 22.JANUAR.2021