in

Miodrag Lekić: Još uvek postoji prostor da se duboka politička kriza u Crnoj Gori prevaziđe bez izbora

miodrag lekic

Lider Demosa Miodrag Lekić veruje kako još postoji prostor da se duboka politička kriza u zemlji prevaziđe bez izbora, te da bi mogući model trebalo da bude poznat nakon sastanka parlamentarne većine u četvrtak.

Lekić je u intevjuu Televiziji Vijesti kazao da nema nameru da sam pokreće pitanje poverenja Vladi, te da će ona, ako se većina saglasi , nastaviti da funkcioniše.

Lekić tvrdi i da nije bilo formalnih predloga da zameni predsednika Vlade Zdravka Krivokapića, o čemu se već neko vreme spekuliše.

Lekić i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković uputili su inicijativu predsednicima svih stranaka parlamentarne većine da se u četvrtak sastanu u Skupštini Crne Gore, kako bi se dogovorili o načinu izlaska iz političke krize.

“U četvrtak će biti taj sastanak koji nema sada neki pojedinačni plan, poseban, najmanje pakleni… Sastanak ima za cilj da dođe do nekih zaključaka koji su potrebni da bi se stvari menjale. Ja lično nisam zadovoljan. Mislim da nije uspostavljen vrednosno-funkcionalan sistem. Ne postoji jedna jaka inicijativa, reformska, svežih ideja, da smo često u defanzivi. Drama da li će biti zamenjen premijer samo postoji u Crnoj Gori. Nedavno je smenjen premijer Izraela, pre nekoliko dana Švedske, i premijer Austrije, Kurc, takođe je u problemima, tako da su to stvari koji su deo političkog funkcionisanja. Ja ništa sada ne bih spektakularno najavljivao, misim da su potrebne korenite promene, a sad ako su svi zadovoljni, ili većina, neka nastavi ova Vlada, ako se ide na neku rekonstrukciju – moguća rekonstrukcija, treća varijanta je da se promeni cela Vlada, i četvrta izbori”, istakao je Lekić.

Da li bi određeni zahtevi mogli u praksi dovesti do pada Vlade, jer premijer odbacuje mogucnost ostavke, a predsednik države imenuje mandatara?

“Mislim, zbog nedostatka demokratske prakse, ima lutanja u toj materiji, a ona je vrlo jasna. Prvo, čuejm, čitam da premijer kaže – ne da, ne bi da bude smenjen, pa neko će se smejati… pa ne zavisi od premijera nego od parlamentarne većine, da li on ima poverenje ili nema. Drugo, nema nikakve misterije oko uloge predsednika države. On u varijanti da dođe do promene Vlade, traži novu soluciju, i ukoliko postoji 41 poslanik i predloži mandatara, on je dužan, prekršio bi Ustav, bio bi zreo za hapšenje, ukoliko ne bi poštovao demokratske principe da ne da mandat većini koja se pojavi. Koja bi to većina bila ja to ne znam, tako da su to vrlo jednosavne stvari”, rekao je Lekić.

Zašto Zdravko Krivokapić više nema Vaše poverenje, kako ste vrlo oštro saopštili u parlamentu? Šta je njegov najveći politički greh tokom sedam meseci mandata ove Vlade?

“Nemam nikakav spisak grehova, već sam vam rekao, od tog kulturnog obrasca koji on demonstrira, pseudo-crkvenog i sa detaljima vrlo bizarnim, suprotnim od onoga što je bila ideja demokratije i modernosti, pa do konkretnih rezultata – najpre je to proklamovano kao vlada apostola, pa onda se saopštava uporno da je to najbolja Vlada, najbolji budžet u istoriji – bio bi dosta dug spisak određenih primedbi s moje tačke gledišta, ali ukoliko većina vidi drugačije i da to ide dobro, nemam nameru da individualno pokrećem inicijativu o padu Vlade”, rekao je Lekić

Da li je tačno da ste Vi mogući kandidat za poziciju premijera, ukoliko dođe do rekonstrukcije Vlade? Navodno bi to bilo prihvatljivo i DF-u? Je li Vam to neko ponudio, ili predložio?

“Niko meni nije zvanično ništa ponudio, neformalno se pominjalo. Kao što, verovatno, 41 poslanik učestvujući u društvenom, državnom životu potencijalno može da bude kandidati za mandatara, što ne znači da ne bi mogao i neko van te strukture… Što se tiče mene, ja dajem prednost 40-orici drugih”, rekao je Lekić.

Dijalog predsjednika partija pokrećete sa kolegom iz SNP, a dio ste poslaničkog kluba “Mir je naša nacija”. Kakvi su Vaši odnosi s Demokratama, imate li saglasnost u odnosu na stav prema Vladi?

“Naši odnosi su korektni, odlični. To je stranka ozbiljnih ljudi, vrlo vrijednih. Oni su već postigli značajan rezultat na političkoj sceni i mislim da će postizati još veći. Mi se nalazimo u recipročnom uvažavanju, ali to ne znači da bismo morali imati identične poglede, tako da ja tačno ne znam, čuću u četvrtak njihov stav, za moj stav nijesam išao na konsultacije, niti bi oni trebalo da mene konsultuju”, kazao je Lekić.

Ako se ove političke tenzije ne smire i nastave se i na jesen, jesu li izbori jedini fer izlaz iz postojeće krize?

“Ja ne vjerujem da je vlast suicidne vokacije i da će potrčati da ide odmah u tu soluciju. Mislim da prema građanima imamo obavezu da se vidi kako bolje nastaviti. Tako da je to uvijek moguća solucija, ali mislim da još uvijek postoji prostor da se duboka kriza institucionalna i kulturna prevaziđe”, kazao je Lekić.

(Vijesti)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ponovo išaran spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu

Aleksandar Vucic

Heroji sa Košara pozvani na vojnu vežbu na Pešteru