in

Okončana vladavina Benjamina Netanjahua u Izraelu

Israel's outgoing prime minister Benjamin Netanyahu speaks during a Knesset session in Jerusalem Sunday, June 13, 2021. Bennett is expected later Sunday to be sworn in as the country's new prime minister, ending Prime Minister Benjamin Netanyahu's 12-year rule. (AP Photo/Ariel Schali22

Izraelski parlament tesnom većinom podržao je izbor nove koalicione vlade – čime je okončana dvanaestogodišnja vladavina premijera Benjamina Netanjahua.

Glasanje je okončano tesnim rezultatom 60:59 u korist smene dosadašnjeg izraelskog premijera.

Naftali Benet, nekadašnji Netanjahuov partner koji mu je u međuvremenu postao žustri protivnik, došao je na funkciju premijera koju čine brojne stranke veoma različitih ideologija i programa.

Netanjahuk, će ipak ostati na funkciji lidera partije Likud i preuzeće ulogu opozicionog lidera.

Netanjahu nije uspeo da samostalno formira vladu nakon parlamentarnih izbora u martu, a novu koaliciju su sastavili opozicioni lideri, centrista Jair Lapid i ultranacionalista Natfali Benet.

Dogovor je da Benet bude premijer dve godine, a onda da mesto preuzme Lapid. Vlada koju vode okuplja stranke različitog političkog spektra, a prisutna je i arapska manjina. Rekli su da je plan da se ne bave gorućim pitanjima poput politike prema Palestincima, već da se fokusiraju na unutrašnje reforme.

Mnogi Palestinci su time razočarani i ističu da Benet sprovodi istu desničarsku agendu kao Netanjahu.

Benjamin Netanjahu je, godinama, postao zaštitni znak Izraela.

Kao političara ga podržava ekstremno desničarska baza, a kritičari ga ne štede. Suočava se sa optužbama za korupciju koje poriče.

Njegovi protivnici su, između ostalog, optuživali za pad ekonomije i loše upravljanje pandemijom.

U subotu uveče, najavljeni politički kraj Netanjahua slavio se ispred njegove rezidencije u Jerusalimu, a poruka je bila “Zbogom, Bibi”.

Napisao Rojters, VOA

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

novak djokovic

Đoković nakon istorijskog trofeja: Ispunjenje sna, neverovatno je šta sam uspeo

Da li Bajden pokušava da formira veliku zapadnu „antikinesku koaliciju“?