in ,

Netanijahuovoj vladavini došao kraj: opozicioni lider Lapid formirao novu vladu koja bi uskoro trebalo da položi zakletvu

Uz pomoć male arapske stranke Ra’am, stranka Ješ Atid (Ima budućnosti), koju je predvodio Iair Lapid, uspela je da formira koalicionu vladu malo pre isteka roka, a nakon dugih pregovora Izrael će dobiti novu vladu koja će okončati dugu vladavinu aktuelnog premijera Benjamin Netaniahua.

“Lider Ra’ama, Mansur Abas, potpisao je dokument kojim lider Ješ Atida Iair Lapid obaveštava predsednika Reuvena Rivlina da je uspeo da formira vladu nakon sporazuma koji smo postigli”, rekao je portparol Lapida, napominjući da je sporazum postignut kratko pre krajnjeg roka za formiranje vlade, čime je okončana era dugogodišnjeg premijera Benjamina Netaniahu-a.

“Mansur Abas i Iair Lapid potpisali su koalicioni sporazum za formiranje vlade jedinstva”, rekao je portparol najavljujući da su pregovori poslednjih nedelja između različitih partija uspešno završeni .

Formiranje vlade dolazi dva meseca nakon izraelskih izbora i nakon brojnih vanrednih napora da se okupe stranke koje dolaze iz različitih delova političkog spektra.

Dogovor je postignut malo pre 28-dnevnog roka koji je Lapid dobio da formira vladajuću većinu.

Nova vlada treba da položi zakletvu 14. juna.

Formiranjem nove vlade okončaće se dugotrajna era bivšeg premijera Benjamina Netaniahua.
Lapidu, koji je do sada bio lider opozicije, bila je potrebna podrška proste većine od ukupno 120 članova izraelskog Kneseta.

U njegovoj koaliciji biće i krajnje desničarska stranka Iamina, javili su lokalni mediji.

Sedam malih stranaka udružilo se pod Lapidovim Ješ Atidom, ujedinjenim zajedničkom željom da se svrgne Netaniahu, kome se trenutno sudi zbog korupcije.

Lider Iaminea Naftali Bennett i Lapid složili su se da rotiraju kao premijer, a Bennet je premijer bio prve dve godine, a zatim ga je zamenio Lapid, prema izveštajima medija. Do tada će Lapid biti ministar spoljnih poslova.

Njegova stranka pripada političkom centru i bila je druga najjača snaga na martovskim izborima, nakon Netaniahu-ove desničarske, konzervativne stranke Likud.

Lapid je u politiku ušao nakon karijere televizijskog voditelja i bio je ministar finansija u prethodnoj Netaniahuovoj vladi.
Netaniahu je državu vodio od 2009. godine, a bio je premijer od 1996. do 1999. i šef je izraelske vlade sa najdužim stažem.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ceda jovanovic

ČEDOMIR JOVANOVIĆ O SINOĆNJEM INCIDENTU: “Nikoga nisam napao, branio sam sebe i porodicu od navijačkih huligana koji me proganjaju, oni jedino taj jezik razumeju”

saobracajna nesreca

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA: Poginule četiri osobe, više povređenih…