in

Izrael napada sistem tajnih tunela Hamasa

gaza
A fire rages at sunrise in Khan Yunish following an Israeli airstrike on targets in the southern Gaza strip, early on May 12, 2021. - Israeli air raids in the Gaza Strip have hit the homes of high-ranking members of the Hamas militant group, the military said Wednesday, with the territory's police headquarters also targeted. (Photo by YOUSSEF MASSOUD / AFP) (Photo by YOUSSEF MASSOUD/AFP via Getty Images)

Sukob na Bliskom istoku i dalje besni. Raketiranje Izraela se nastavlja, a izraelske kopnene snage pridružile su se avijaciji u uništavanju strateških ciljeva Hamasa. Za to vreme ginu civili na obe strane.

U napade na strateške ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze uključile su se i kopnene snage izraelske vojske. Oklopne jedinice, artiljerija i bespilotne letelice bombardovale su tunel koji je Hamas godinama gradio i koji je, kako je saopštio portparol izraelskih oružanih snaga Džonatan Konrikus, prerastao u pravi „grad ispod grada“.

Još nisu poznate razmere razaranja. Izraelsko vazduhoplovstvo ciljano je napadalo utočišta lidera Hamas, a iz Pojasa Gaze moglo se čuti da je više komandanata tog radikalnog pokreta poginulo.

U napadima na tako gusto naseljeno područje kao što je Pojas Gaze neminovno je da ima i civilnih žrtava: agencija AP prenosi snimke iz odeljenja intenzivne nege bolnice Šifa s ranjenom decom, a direktor bolnice Mohamad Abu Selmia izjavlčjuje: „Kod nas na tretmanu su većinom teško ranjeni, među njima su i žene, deca i starci, ljudi svih uzrasta. Mnogo je rana od šrapnela, a morali smo i deci da amputiramo ruke ili noge.“ Povrh toga u toj bolnici često nema električne energije, a nedostaju i lekovi.

„Nadam se da će to završiti što prije“

S druge strane, često se može čuti da Hamasa bezobzirno razmešta vojne i strateške položaje u blizini civilnih objekata, a da onda ranjene civile koristi u propagandne svrhe. Istovremeno, ne prestaje raketiranje izraelskih gradova. Pre svega su na meti izraelska naselja u blizini granice sa Pojasom Gaze. Stanovništvo se poziva da ostane u skloništima. Izraelski generalštab navodi da je od početka napada iz Pojasa Gaze ispaljeno oko 1.800 raketa i projektila, a navodno 430 projektila nije ni stiglo do Izraela već je palo u Pojasu Gaze.

Čitav niz zemalja ponudio je posredovanje u sukobu, a iz Vašingtona je stigla jasna poruka. U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, američki predsednik Džozef Bajde je rekao: „Izrael ima pravo da se brani kad hiljade raketa lete na njegovu teritoriju“, objavljeno je nakon razgovora. Bajden je takođe dodao: „Očekujem i nadam se da će se to završi što pre“.

„Naš cilj: mir za Izrael“

Pre toga je iz Vašingtona izražena „duboka zabrinutost“ i pozvane su obe strane na uzdržanost. Američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken već je naložio Hediju Amru koji je nadležan za to područje da smesta otputuje u region i sastane se s predstavnicima obeju strana.

I zamenica specijalnog predstavnika UN za Bliski istok, Lin Hastings govori o „veoma alarmantnoj situaciji koja ide pogrešnim smerom“. U izjavi za DW ona je apelovala na obe strane da prekinu s nasiljem, jer na obe strane najviše trpe civili. Palestinci moraju da prekinu napade, ali i Izrael mora da promeni svoju politiku naseljavanja i odnos prema vlasništvu Palestinaca u području Zapadnog Jordana i Istočnog Jerusalima, kaže Hastings.

Izraelski premijer Netanjahu izjavio je da su oružane snage već napale na stotine ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze i da će ih „ubrzo biti više od hiljadu“.

„Pogađamo Hamas i dalje, i štitimo naše građane. Potrajaće, ali s velikom odlučnošću, odbranom i ofanzivom, postići ćemo naš cilj: mir za Izrael“, izjavio je Netanjahu.

Divlje nasilje

Čini se međutim da najveća pretnja miru ne leži na liniji fronta, nego u međusobnim incidentima i izlivima mržnje Izraelaca i Palestinaca širom zemlje. U gradu Lodu u blizini Tel Aviva već u utorak su arapski stanovnici zapalili sinagogu i više automobila. U gradu Ako na severu arapski državljani Izraela, koji inače čine oko 20 odsto stanovništva te zemlje, napali su jednog Jevreja i teško ga ranili.

Nasilja ima mnogo i sa druge strane. Ove srede grupa jevrejskih ekstremista u predgrađu Tel Aviva izvukla je jednog Palestinca iz njegovog automobila i teško ga povredila. U predgrađu Bat Jam grupe Jevreja opustošile su prodavnice čiji su vlasnici Arapi. Predsednik te opštine Cvika Brot tvrdi da u tim incidentima ne učestvuje domaće stanovništvo, već da su to došljaci. U svakom slučaju raspoloženje je u mnogim mestima eksplozivno.

(DW)

Napisao DW

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Učitavam...

0
horoskop

Dnevni horoskop za 15. maj 2021. godine

Draža Petrović

Otresanje doktora Neše