in , ,

Stanje na Bliskom istoku ponovo eskaliralo, svet obilaze šokantni snimci: Hamas raketirao Tel Aviv u znak odmazde za izraelsko rušenje zgrade u Gazi

Palestinski militanti objavili su da su ispalili oko 130 raketa na izraelski Tel Aviv nakon što su izraelske vojne vlasti srušile stambenu zgradu u pojasu Gaze.

Zgrada od 13 spratova napadnuta je u utorak, a Izrael tvrdi da je raketirala vojne ciljeve kao odgovor na ranije napade. Prema BBC-u, veruje se da je najmanje trideset ljudi izgubilo život u najgoroj eskalaciji nasilja u poslednjih nekoliko godina.

Takođe, veruje se da su militanti na Izrael do sada ispalili oko 400 raketa, ubivši dvojicu Izraelaca, dok zdravstvene vlasti u Gazi prijavljuju najmanje 28 mrtvih Palestinaca. Izraelski premijer Benjamin Netaniahu rekao je da je Palestina prvi put nakon mnogo godina ispaljivala rakete na Jerusalim, prelazeći granicu.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit u međuvremenu je optužio Izrael za nedavnu eskalaciju nasilja i pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da interveniše dok se sukob nastavlja.

“Poslednjih nedelja palestinska strana nije pokrenula nijedan nasilni incident. Nije bilo nijednog incidenta u kojem su Palestinci pokrenuli provokaciju ili eskalaciju”, rekao je Aboul-Gheit na virtuelnom sastanku arapskih ministara spoljnih poslova.

Optužio je Izrael za “nepromišljenu politiku” i upozorio međunarodnu zajednicu da prestane da krivi i Izraelce i Palestince.

„Okupatori imaju vojnu moć i kontrolu i oni su ti koji provociraju i podržavaju nasilje“, rekao je Aboul-Gheit.

„Ono čemu smo bili svedoci je, jasno i iskreno, provokacija izraelskih okupacionih snaga koje su tokom najsvetijeg meseca za muslimane napale najsvetije islamsko mesto“, rekao je, misleći na Ramazan završen ove nedelje.

Sirene koje upozoravaju na vazdušni udar oglasile su se u utorak uveče u Tel Avivu, a u centru grada začulo se nekoliko eksplozija. Upozorenje na raketni napad usledilo je nakon što je izraelska vojska uništila višespratnu kulu Hanadi, navodno stambenu zgradu, u kojoj su se nalazile i kancelarije pripadnika Hamasa u pojasu Gaze. Stanari zgrade upozoreni su pre napada i rečeno im je da napuste zgradu, rekli su očevici.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MUHAMED RAFI – PISAC IZ KAIRA

Naj… Naj… Naj…