in

Jovanović: SAD su stvorile Kosovo, one mogu i da ga rasture ako im to bude u interesu

vladislav jovanovic

Bivši ambasador i ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže da će SAD koristiti Aljbina Kurtija u daljem pokušaju da “isteraju Beograd iz političkog skloništa u kome se oslanja na međunarodno pravo i legalitet, na otvoreniji prostor u kome bi odustao od stava da neće priznati nezavisnost Kosova”.

Povodom najavljenog susreta ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, koji je zakazan za 16. jun u Ženevi, bivši jugoslovenski diplomata navodi da će pomenuti susret biti “posvećen pre svega rešavanju osetljivih pitanja zaštite od problema širenja nuklearnog i raketnog naoružavanja i naglašava da je Balkan mesto sukoba njihovih interesa, ali u ovom trenutku ne predstavlja proiritet”.

“Balkan je mesto sukoba njihovih interesa, ali u ovom trenutku ne predstavlja prioritet. Ne verujem da će Bajden od Putina zahtevati da zauzme neutralniji stav kada je ovaj region u pitanju“, kaže Jovanović za Kosovo onlajn.

Po njegovim rečima, Amerika će koristiti Aljbina Kurtija u daljem vršenju pritiska na Srbiju u cilju izlaska iz političkog skloništa na otvoreniji prostor.

“Kosovo je u američkim rukama, Amerika ga je stvorila i može i da ga rasturi, ukoliko je to u njenom interesu. Smatram da oni koriste Aljbina Kurtija kao što su nekada koristili Ramuša Haradinaja kome su dopustili da godinu i po dana drži takse nametnute Srbiji, bez ikakvih sankcija. Takse su lošije uticale na život građana Kosova, ali one su zapravo imale za cilj dalju destabilizaciju dijaloga i pozicije Srbije u pregovorima. Kao što su koristili Haradinaja, sada koriste Kurtija kao sredstvo pritiska na Srbiju. Amerika nije zadovoljna sadašnjim principijelnim stavom Srbije i žele da je izvuku na otvoreniji prostor u kome se neće zaklanjati iza stava da se neće odreći Kosova. Kurti je tu da izvuče Srbiju iz takta, jer su na strani Srbije legalitet i međunarodno pravo na koje, sa druge strane, ne može da utiče ni demonstracija sile koja ostaje kao sredstvo pritiska”.

Po njegovim rečima, vojne vežbe koje su se prethodnih nedelja odvijale na Balkanu takođe su deo priprema za predstojeći susret dva predsednika.

“Vojne vežbe koje su se odvijale na Balkanu su takođe deo pripreme za predstojeći susret dva predsednika. Pritisak ide u dva pravca, prema Rusiji kojoj je demonstrirana vojna moć na Balkanu, što treba da pošalje poruku Rusiji da se drži podalje od regiona i poruka Srbiji da je ostrvo u moru zemalja koje imaju podršku Amerike. Status vojne neutralnosti koji ima Srbija zahteva stalni oprez i napor u održavanju prijateljskih odnosa sa akterima na međunarodnoj sceni“, ističe Jovanović.

(Sputnjik)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

arnault

Arnault je novi najbogatiji čovek na svetu: bogatstvo ovog Francuza nadmašilo je bogatstvo Džefa Bezosa i Elona Maska, evo na koliko se procenjuje

heroji sa kosara

22 godine od početka bitke na Paštriku: Pakao kao na Košarama, mesto gde su herojski razbijeni OVK i NATO