in

22 godine od početka bitke na Paštriku: Pakao kao na Košarama, mesto gde su herojski razbijeni OVK i NATO

heroji sa kosara

Danas se navršavaju 22 od početka bitke na Paštriku, koja je zajedno sa borbom na Košarama, primer vojničke snage, veštine, hrabrosti i pobede, ali i stradanja mladih vojnika za otadžbinu navršava se danas.

Borbe na Paštriku i Košarama zaustavile su NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

U operaciji „Strela“ na Paštriku, 26 pripadnika 549. motorizovane brigade je poginulo, dok ih je 126 ranjeno.

Dok je bio ministar odbrane, 2019. godine, Aleksandar Vulin je kazao, da bez pobeda na Košarama i Paštriku kumanovski Vojno-tehnički sporazum o prekidu neprijateljstava ne bi postojao.

Prema njegovim rečima, da nije bilo tih pobeda imali bismo bezuslovnu kapitulaciju, ne bismo imali Rezolucija 1244, a samim tim ne bi bilo ni pregovora, ni nade da Srbija može da se bori za KiM i srpski narod.

“Najveći deo Srbije nije čuo ni za planinu Paštrik, a kamoli za epopeju koja se tu odvijala. To je bila briljantna operacija, kojom su neprijatelju naneti strašni gubici, a koja se vodila do poslednjeg dana NATO agresije“, naveo je tada Vulin.

Prema njegovim rečima, bitka na Paštirku nije bila usputna operacija već magistralni pravac NATO agresije i želja da se kopnenom intervencijom uđe na prostor KiM, a onda i dalje.

Bitka na Paštriku, drugi je deo kopnene ofanzive koju su iz pravca Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu pripadnici OVK u saradnji sa NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Albanije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vladislav jovanovic

Jovanović: SAD su stvorile Kosovo, one mogu i da ga rasture ako im to bude u interesu

Grcka

Vučić: Grčka nas uverava da neće priznati tzv. Kosovo