in ,

ISTORIJSKA PRESUDA U HRVATSKOJ: “Otvara vrata svim homoseksualnim parovima koji …”

Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da istopolni partneri mogu pristupiti proceni za usvajanje dece, danas je hrvatsko udruženje „Dugine porodice“ zvanično potvrdilo da istopolni partneri mogu pristupiti proceni kako bi postali usvojitelji.

Kako stoji u saopštenju, nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu je krajem aprila u slučaju Mladena Kožića i Iva Šegote presudio da oni ne smeju da budu diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili istopolno partnerstvo.

“Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje da istopolni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, kažu iz Udruženja.

Podsećaju da su se u maju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili u lokalni centar za socijalni rad u želji da postanu usvojitelji.

Njihov zahtev uredno je primljen, ali su nakon nekoliko meseci odbijeni samo zato što su u istopolnom partnerstvu. Kako bi situacija bila još apsurdnija, pišu dalje iz “Duginih porodica”, u Hrvatskoj usvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su neki drugi članovi i članice Udruženja “Dugine porodice” postali u proteklih desetak godina.

Nakon odbijanja, odlučili su da tuže tadašnje Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku. Sudski postupak završio se u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi da ne smeju da budu diskriminisani zbog toga što su u istopolnom partnerstvu.

“Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i garantuje im da ne smeju biti diskriminisani na osnovu njihove seksualne orijentacije. Pravo deteta na najbolje moguće usvojitelje i dalje ima prioritet i ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju usvojitelji – ali istopolni partneri i partnerke mogu se sada bez straha javiti svom centru za socijalni rad i prijaviti se za evaluaciju za usvajenje”, kažu iz “Duginih obitelji”.

Dodaju da im je još teško da poveruju da su doživeli ovakav rasplet situacije.

“Očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Evropski sud za ljudska prava. Ipak, Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone i presudio je u korist naših članova Mladena Kožića i Iva Šegote. Jako smo srećni zbog te presude, ne samo zbog Mladena i Iva nego i zbog svih drugih parova koji razmišljaju o uvajanju i koji tako žele proširiti svoju porodicu”, rekao je za medije predsednik Udruženja “Dugine porodice” Daniel Martinović.

(Buka) 

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Učitavam...

0
dritan abazovic

DRITAN ABAZOVIĆ: “Vulina ne doživljavam među ozbiljnijim ljudima u…”

fedja stojanovic

Preminuo čuveni Feđa Stojanović