in

Državljani Hrvatske bez viza u SAD

Sjedinjene Države ukinule su vize za hrvatske državljane. Od danas svi koji žele turistički ili poslovno da putuju u SAD, u trajanju do 90 dana, umesto postupka dobivanja viza, trebaju samo, 72 sata pre polaska, ispuniti obrazac na internetu. Osim toga, Hrvatska će biti jedna od samo nekoliko evropskih zemalja čiji će državljani u Sjedinjene Države moći ulaziti privilegiranim putem…

Saopštenje Ambasade SAD u Zagrebu

“Poseban je ovo dan jer naši hrvatski prijatelji mogu početi putovati u Sjedinjene Države bez viza. Cijeli naš tim u američkom veleposlanstvu u Zagrebu oduševljen je zbog ovog važnog koraka koji će još više zbližiti američki i hrvatski narod”, priopćilo je Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize”, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming u priopćenju dostavljenom medijima.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

“Bio je to dug proces no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza”, navodi Fleming koji se raduje što će to “produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda”.

“Došao je taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza!”, objavila je Američka ambasada u Zagrebu na svojoj Facebook stranici.

Procedura je, ne samo jednostavnija, jer više nije potrebno ići u američku ambasadu – nego je i znatno jeftinija. Koštaće 17 dolara, odnosno 109 kuna. Zapravo, reč je o prethodnoj najavi putovanja.

“Ako planirate u Sjedinjene Američke Države poslovno ili turistički, pre putovanja potrebno je ispuniti ESTA formular na ovoj adresi i to je to!”, napisali su.

Stranica ESTA aktivna je od sinoć

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora da ispuni kriterijume iz sfere borbe protiv terorizma, sprovođenja zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora da bude ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Stranica ESTA aktivna je od sinoć. Prijave putem ESTA-e mogu se podneti u bilo koje vreme pre putovanja, ali se preporučuje putnicima da zahtev podnesu što pre moguće, a najmanje 72 sata pre puta, navodi se u saopštenju iz Ambasade SAD-a.

Zahtevi ESTA obično važe dve godine.

Putnici s važećim vizama B1/B2 trebalo bi da nastave da koriste svoje vize dokle god traju za put u Sjedinjene Države, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD-a u Zagrebu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ovo su prvi simptomi koji otkrivaju da imate jednu od 5 opasnih bolesti

horoskop

Dnevni horoskop za 24. oktobar 2021. godine