in

Eh, ko sve nije u EU..: Potpuni kolaps sistema za vakcinaciju u Hrvatskoj

Platforma za prijavljivanje za vakcinaciju u Hrvatskoj “Cijepise.zdravlje.hr”, doživela je potpuni kolaps, prenosi “Banjaluka.net”.

Platforma se u županijama uopšte ne koristi, a kako je “Indexu.hr” potvrdio Zvonimir Šostar, šef Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar, vakcinaciju preko sistema “Cijepise” prekinuo je Grad Zagreb i ne nameravaju da nastave.

“Tačno je, vakcinišu se isključivo oni koji su se prijavili preko svojih lekara. Preko platforme ‘Cijepise’ više uopšte ne vakcinišemo”, rekao je “Indexu” Šostar.

Ilustracija: Arhiv

Pojasnio je i razloge za takvu odluku.

“Kad smo imali sastanak s informatičarima, pitali smo ih da li radi bilo gde platforma, u ijednoj županiji. Odgovor je bio da ne radi. Onda smo se odlučili potpuno za model da zapravo domovi zdravlja vakcinišu, a da mi budemo koordinatori i logistika. Naručuju lično lekari, a naručivanje ide preko Ceziha. Ti pozivi su uspešni i to izvanredno funkcioniše, odziv je jako velik”, rekao je Šostar.

On je otkrio i da u idućem periodu uopšte ne planiraju da vakcinišu preko platforme “Cijepise”.

“Mi nastavljamo ovako kako smo do sada, preko lekara porodične medicine. Nećemo ići preko ‘Cijepise’ do daljnjeg”, rekao je.

Upozorio je na veliki tehnički problem, koji je jedan od ključnih razloga zašto su odustali od platforme.

“Platforma sada prikazuje samo inicijale, to nam stvara velike probleme. Vi ne možete da proverite vakcinalni status preko inicijala, moramo da radimo provere, što iziskuje dodatno vreme”, kaže Šostar.

Upitan je da li je razlog za prekid korišćenja platforme i loš odziv preko “Cijepise”.

“Odziv nije dobar, ma kakvi. Odziv preko ‘Cijepise’ je bio loš”, kaže.

Na pitanje o tome zašto je “Cijepise” doživela kolaps Šostar upućuje na Ministarstvo zdravstva i ministra Vilija Beroša.

“Index.hr” je juče pokušao da dobije Berošev komentar na potpuni slom platforme “Cijepise”, koja je predstavljena kao najjednostavniji i najefikasniji način za prijavu vakcinacije, ali sa njom se, otkad je puštena u rad, pojavila gomila problema. Beroš nije odgovarao na pitanja.

Otkriven je još jedan ogroman propust platforme – zbog greške je iz sistema “Cijepise” verovatno nestalo 4.000 onih koji su se prvi prijavili.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kiseonik indija

Bolnice u Indiji pune- nedostatak kiseonika

bajden i erdogan

BAJDENOV ŠAMAR ERDOGANU: Nakon sto godina, Amerika priznaje genocid nad Jermenima