in ,

BAJDENOV ŠAMAR ERDOGANU: Nakon sto godina, Amerika priznaje genocid nad Jermenima

Američki predsednik Džo Bajden rekao je turskom čelniku Taipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u petak da namerava da prizna masakr iz 1915. i prisilne deportacije Jermena kao genocid, rekli su za Reuters izvori upoznati s razgovorom.

Taj potez, koji se desio u subotu, verovatno će uticati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Rojters.

“Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su nestali u genocidu koji je počeo pre 106 godina. Jermenski imigranti decenijama obogaćuju SAD na brojne načine, ali nikada nisu zaboravili svoju tragičnu istoriju, koju poštujemo. Vidimo bol i priznajemo istoriju”, rekao je Bajden.

Potez je u velikoj meri bio simboličan, ali verovatno znači prekid desetogodišnje prakse pažljivog korišćenja termina koji dolaze iz Bele kuće, kako se ne bi uvredila Turska.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tokom samita NATO-a u junu.

Bajden je u telefonskom razgovoru preneo svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima sa proširenim područjima saradnje, navodi se u kratkom saopštenju.

Turska priznaje da su mnogi Jermeni ubijeni u Osmanskom carstvu tokom Prvog svetskog rata, ali tvrdi da je reč o puno manjem broju stradalih, kao i da vlast nije sistemski ubijala Jermene, tako da se nije desio genocid nad Jermenima.

Oko 20 država zvanično je priznalo genocid nad Jermenima. 

Republika Turska ne prihvata da se nad Jermenima dogodio genocid, tj. da su osmanske vlasti nastojale da iskorene Jermene. Turska vlada priznaje da su tokom Prvog svetskog rata mnogi Jermeni poginuli, ali smatraju da je brojka prenaduvana, da su stradali i Turci i da je sukob rezultat međuetničkog nasilja.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eh, ko sve nije u EU..: Potpuni kolaps sistema za vakcinaciju u Hrvatskoj

Vulin Aleksandar

Vulin: “Kavački klan” decenijama imao podršku delova crnogorske države!