in ,

Svetski priznati stručnjaci saglasni: U Srebrenici nije bilo genocida, nije tačno da su srpske snage tom prilikom ubile preko 8.000 muškaraca!

srebrenica

Tokom 1992. i 1995. godine, u i oko Srebrenice vodile su se borbe između srpskih oružanih i paravojnih snaga i muslimansko-bošnjačkih jedinica, što je rezultiralo sa nekoliko hiljada izgubljenih života na obe strane.

U ovom periodu snage Armije BiH počinile su etničko čišćenje srpskog stanovništva u ovoj regiji, na teritoriji od preko 800 kvadratnih kilometara.

Ovo je tek delić izveštaja koji su juče u Beogradu predstavili članovi Nezavisne međunarodne komisije koja je istraživala stradanje svih naroda u regiji Srebrenice tokom četiri godine građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Sedmoro uglednih, svetski priznatih eksperata u jednosatnom razgovoru sa novinarima obrazložilo je rad Komisije, naveli su dokumentaciju i druge fakte na osnovu kojih su došli do validnog zaključka: u Srebrenici nije bilo genocida, ali jeste zločina na obe strane i to niko ne umanjuje. Odgovorili su i na optužbe i sumnjičenja da su tokom istraživanja bili pristrasni, da su radili sa predrasudama i pod pritiscima.

– Komisija stoji iza svakog slova u svom izveštaju, i odbijam sve optužbe o pritiscima i predrasudama – bio je izričit profesor dr Gideon Grajf, predsednik ovog nezavisnog tela na pitanje kako da se pozicionira srpska strana posle ovog izveštaja koji pobija presude Haškog tribunala za genocid. – Svu dokumentaciju koju je imao Tribunal imali smo i mi, ali nije isto vreme u kojem je u Hagu suđeno i presuđivano. Nas je interesovala istina, ona je prevashodni cilj našeg rada. Izvještaj je dao realnu sliku strašnih događaja u i oko Srebrenice u kojima su stradala oba naroda. Ali nije realno da je prema muslimanskom stanovništvu počinjen genocid. Svi dokazi potvrđuju da se stradanje Armije BiH koja je napadala iz zaštićene zone, a tokom i povlačenja posle sloma, ne može kvalifikovati tako kako ga kvalifikuju u Sarajevu ili Hagu. To ovaj izveštaj u potpunosti obara i verujem da će se na presude za genocid i uopšte na sukobe u srebreničkoj regiji od sada gledati drugačije i u institucijama međunarodne zajednice.

Srebrenica

Profesor Graf je uz ovo dodao da Izveštaj ima i drugi cilj:

– Da suoči oba naroda sa realnim činjenicama i prošlošću, da pomogne konačnom dijalogu i pomirenju – naglasio je. – To je veoma važno i verujem da će s dobrim namerama i biti prihvaćen. Republika Srpska, mada ovde ima dokaza koji su na njenom teretu, vrlo odgovorno prima svaki navod i teži da unapredi odnose, ali s druge strane ne vidim takvu volju.

Sa predsednikom Nezavisne međunarodne komisije saglasili su se u potpunosti i njeni članovi: Juki Osa, Stiven Mejer, Marija Đurić, Adenrela Šinaba, Valter Manošek i Markus Goldbah.

Inckovo kukavičje jaje

Zapanjen sam da iko od vas uzima za ozbiljno Inckov protivustavan zakon o krivici negiranja genocida – oštro je reagovao Stiven Majer.

– Kukavički je čin da se tri dana pre odlaska podmeće takvo jaje. Ne može nijedan stranac da nametne nikakav zakon, to je posao parlamenta. Zapanjen sam i da su Inckovu inicijativu podržale ambasade SAD i Britanije. Pitanje je da li one podržavaju stavove zemalja koje su ih akreditovale- kazao je Majer.

Srspke snage nisu ubile 8.000 muškaraca

Nema osnova za široko rasprostranjeno verovanje po kome su srpske snage preko 8.000 sposobnih muškaraca i dečaka odvojili od porodica i, potom, hladnokrvno ubili. Ovo se nikada nije dogodilo – zaključuje Komisija u Izveštaju i procenjuje:

– Između 1.500 i 3.000 bošnjačkih vojnika zarobljeno je i pogubljeno na više različitih lokacija. Ove brojke uključuju nekoliko stotina vojno sposobnih muškaraca koji su, kao civili, odvojeni od žena i dece u Potočarima.

(Novosti online)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 24. avgust 2021. godine

ivan todosijevic

Sramota: Poslanik Srpske liste osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku!