in

Rusija odgovara na američke sankcije, proteruje 10 diplomata

Rusija će zatražiti od desetoro američkih diplomata da napuste zemlju, kao odgovor na odluku Vašingtona da protera isti taj broj ruskih diplomata zbog navodnih neprijateljskih aktivnosti, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u petak.

Američka vlada u četvrtak je uvela niz sankcija Rusiji i, između ostalog, ograničila joj pristup tržištu državnih hartija od vrednosti, kako bi je kaznila zbog prošlogodišnjeg mešanja u američke izbore, hakovanje američkih sistema, akcije u Ukrajini i druge radnje.

Rusija odbacuje sve američke optužbe.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim šefom diplomatije Nikolom Selakovićem Lavrov je izneo dogovor Moskve na američke sankcije. Pored proterivanja deset diplomata SAD, izjavio je da će Rusija staviti osmoro američkih zvaničnika na listu sankcija i okončati aktivnosti američkih fondacija i nevladinih organizacija u Rusiji za koje Moskva veruje da se mešaju u unutrašnje poslove zemlje.

Rekao je da Rusija takođe razmatra moguće “bolne” mere za američke kompanije koje posluju u Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ranije je američke sankcije nazvao neprihvatljivim, ali je ostavio vrata otvorena za dijalog.

Američki predsednik Džo Bajden je, posle uvođenja sankcija Moskvi, pozvao na deeskalaciju tenzija i rekao da je ključno da Bela kuća i Kremlj drže kanale komunikacije otvorenim.

Takođe je predložio da se sastane sa Putinom na samitu u nekoj trećoj zemlji.

“Putin je više puta rekao da smo spremni na dijalog isto koliko i američka strana. U tom smislu je verovatno pozitivno što se gledišta dvojice šefova države poklapaju”, rekao je Peskov novinarima pre nego što su objavljene ruske kontra-sankcije.

Međutim, dodao je: “Njihova gledišta se definitivno ne podudaraju kada je reč o stavaranju međusobno korisnih odnosa i uzimanja u obzir međusobnih interesa.”

Strah od američkih sankcija nedeljama izaziva nestabilnost na ruskom tržištu a došlo je i do oštrog pada vrednosti rublje. Međutim, ruska nacionalna valuta se oporavila kada je postalo jasno da američke sankcije nisu otišle tako daleko da se američkim bankama zabrani da kupuju ruski javni dug.

Rusko-američki odnosi prošlog meseca su dostigli novu nisku tačku u periodu posle hladnog rata, nakon što je Bajden Putina nazvao “ubicom” a Moskva pozvala svog ambasadora u Vašingtonu na konsultacije. Anatolij Antonov, ruski ambasador, se još nije vratio skoro mesec dana kasnije.

Kremlj je saopštio da Putin još nije odlučio da li će učestsvovati na klimatskom samitu koji se održava u SAD sledeće nedelje. Takođe je saopšteno da će biti teško da se brzo organizuje samit Putin-Bajden.

(VOA)

Napisao VOA

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

javni dug srbije

Novi rebalans srpskog budžeta: Javni dug Srbije narastao na 30 milijardi evra

ruska ambasada

Skandal zbog eksplozije u Češkoj, proterano 18 ruskih diplomata: imaju rok od 48 sati da napuste državu, čeka se odgovor iz Moskve