in

Rusija isporučuje Srbiji tenkove T-72MS i oklopna vozila BRDM-2MS

tenkovi t72 ms

Ruska Federacija će danas Vojsci Srbije u garnizonu Niš tokom ceremonije donacije primopredati tenkove T-72MS i oklopne-izviđačke automobile BRDM-2MS.

Vojska Srbije će ceremonijom primopredaje trenutno najboljim tenkom na Balkanu i u širem okruženju dodatno osnažiti udarnu snagu kopnene vojske.

Šta Vojska Srbije tačno dobija ovim moćnim tenkom, oklopnim-izviđačkim automobilom BRDM-2MS i kakve su njihove specifikacije?

Savremeni tenkovi T-72 MS su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti. Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom.

Modernizacija koja je urađena na tom tenku T-72 MS je kompleksna i u odnosu na tenkove M-84, koji su u operativnoj upotrebi u srpskoj vojsci, značajno su mu unapređene sve karakteristike, manevarske sposobnosti, oklopna zaštita i vatrena moć.

Ugradnjom motora od 840 konjskih snaga, povećana mu je pokretnjivost.  Tenk M-84 i osnovna verzija tenka T-72 imaju ugrađene motore od 780 konjskih snaga.

Tenku je ugrađen i automatski menjač koji omogućava vozaču da lakše upravlja po manevarskom zemljištu.

Suština modernizacije je i u optoelektronskim sredstvima, jer optoelektronske nišanske sprave ugrađene na tenku omogućavaju komandiru i nišandžiji da dalje i bolje osmotre neprijatelja, a samim tim i brže reaguju na njega i da ga pre pogode.

Komandir rukuje nišanskom panoramskom spravom, koja mu omogućava osmatranje oko tenka 360 stepeni, nezavisno od nišandžije i on zahvaljujući tome može uspešno uočiti cilj na daljinama više od šest kilometara.

Nišandžija može uspešno da ostvari vatru na daljinama većim od šest kilometara, u zavisnosti od vrste projektila koji koristi.

Tenkovi T-72 MS koje ćemo dobiti od Rusije svakako je značajan pomak za našu kopnenu vojsku i to će doprinijeti većoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije.

Tenkovi imaju i snažniju balističku zaštitu, eksplozivno-reaktivni oklop, bolje upravljanje i navigaciju.

Oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS namenjeni su za izviđanje u svim borbenim operacijama na kopnu i vodi. Ova vozila mogu se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo telekomunikacije, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

U odnosu na BRDM-2, oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS značajno je modernizovan i unaprijeđen. Primera radi, BRDM-2MS umesto benzinskog poseduje novi dizel motor jačine 150 KS, čime je dobijen dvostruko veći radijus kretanja. U odnosu na svog prethodnika koji to nije imao, BRD-2MS ima protivpožarni uređaj, termovizijsku kameru, laserski merač daljine, mogućnosti paralelnog osmatranja komandira i nišandžije, navođenja nišandžije od strane komandira (akvizicija cilja), geopozicioniranja uz pomoć GPS-a i navigacije na elektronskoj karti, elektronskog praćenja rada motora na monitoru vozača, upravljanja uz pomoć kamera unazad, osmatranja iz vozila i autonomiju posade u vozilu 24 časa uz pomoć šest televizijskih kamera, kao i ulazak na bočna vrata, čime je skraćeno vreme ulaska-izlaska u vozilo.

Uvođenje oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS u naoružanje izviđačkih jedinica Vojske Srbije, značajno je pre svega zbog mogućnosti osmatranja u noćnim uslovima, s obzirom na to da su vozila opremljena termovizijskim kamerama koja omogućavaju uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 kilometara, a raspoznavanje na 2 kilometra, što olakšava osmatranje i izviđanje noću. U poređenju sa starim BRDM-om, novi BRDM-2MS mnogo je lakši za upravljanje i rukovanje.

Za Vojsku Srbije veoma je važno što oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS pružaju dodatnu zaštitu ljudstvu i doprinose da jedinice vojske bezbednije obavljaju svoje zadatke. Podizanjem stepena balističke zaštite na nivo 3A i povećanjem vatrene moći omogućeno je da vozila uspešno prate oklopne jedinice na bojištu, što je sa dosadašnjim modelom vozila bilo otežano.

BRDM-2MS oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm. Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 metar. Na podu vozila postavljen je protivminski tepih, čime je poboljšana protivminska zaštita.

Sistem za upravljanje vatrom na vozilu BRDM-2MS potpuno je nov. Vozilo je naoružano mitraljezima 14,5 mm KPVT čija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min. Sredstvo poseduje dve nišansko-osmatračke sprave i zbog žirostabilisanosti kupole moguće je gađanje ciljeva iz pokreta. Sistem za upravljanje vatrom omugućava stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.

Posadu BRDM-2MS čini pet članova – komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača. Vozilo savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni i bočni nagib od 25 stepeni. Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/h, a po zemljanim putevima 40 do 50 km/h.

Ceremonija primopredaje tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS počela je u 8.20 u kasarni “Mija Stanimirović” u Nišu.

(SrbijaDanas)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ana Brnabic

Brnabić: Moguće da Priština pokuša da napravi nešto poput Crnogorske pravoslavne crkve!

horoskop

Dnevni horoskop za 23. maj 2021. godine