in

Skandal zbog eksplozije u Češkoj, proterano 18 ruskih diplomata: imaju rok od 48 sati da napuste državu, čeka se odgovor iz Moskve

Češka je proterala 18 članova osoblja ruske ambasade zbog sumnje da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju skladišta municije u Vrbeticama 2014. godine, izvestili su u subotu češki premijer Andrej Babiš i ministar spoljnih poslova Jan Hamaček.

– Postoji osnovana sumnja u umešanost oficira ruske obaveštajne službe GRU, jedinica 29155, u eksploziju skladišta municije na području Vrbetice – rekao je Babiš na sastanku prikazanom uživo na televiziji.

1. oktobra 2014. skladište municije u Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga, minirano je i desilo se nekoliko eksplozija. Eksplozije su usmrtile dvoje zaposlenih u privatnoj kompaniji koja je iznajmila skladište od državne vojne organizacije.
Hamamac je rekao da će za „18 ruskih diplomata, identifikovanih kao osoblje tajne službe, biti naređeno da napuste zemlju NATO-a u roku od 48 sati“.

Novinska agencija Interfaks izvestila je u subotu da je Vladimir Jabarov, prvi zamenik šefa odbora za međunarodne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao da su „apsurdne tvrdnje Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju skladišta municije 2014. godine“.

– Odgovor Rusije na proterivanje 18 diplomata trebalo bi da bude proporcionalan – rekao je Džabarov, a prenela novinska agencija Interfaks.

Aludirajući na moguću rusku odmazdu, neimenovani ruski diplomatski izvor rekao je Interfaksu da je Češka „očigledno odlučila da tim potezom zatvori ambasadu u Moskvi“.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sergej Lavrov

Rusija odgovara na američke sankcije, proteruje 10 diplomata

Non Pejper

Non Pejper: Evo kako je slovenački premijer Janša zamišljao podelu BiH, ali i dalju sudbinu Kosova