in

Crnogorci na ivici finansijskog kolapsa zbog ‘najskupljeg autoputa na svetu’. Ogromnan kineski dug, o kom i strane novine pišu

tuneli Crna Gora

Crna Gora je zatražila pomoć od Evropske unije u otplati zajma od milijardu dolara koji je uzela od Kine za završetak nedovršenog puta, izvestio je Financial Times.

Saga o nedovršenom projektu koji je izgradila državna korporacija China Road and Bridge, isto kao i Pelješki most, deo je veće geopolitičke borbe za uticaj na periferiji Evropske unije i odgovor Brisela na zahtev Podgorice odrediće odnos Unije sa regionom.

– Crna Gora je dovoljno mala da bi EU odlučila da joj pomogne da refinansira kredit – rekao je crnogorski ministar finansija Milojko Spajić za Financial Times.

„Biće to mala, ali laka pobeda Unije“, dodao je on.

Stefan Vladisavljev, spoljnopolitički analitičar iz beogradskog think tank-a Tank, rekao je da je to prvi put da se Crna Gora ili neka druga država zapadnog Balkana približila Evropskoj uniji zbog sve većeg kineskog uticaja.

– Nismo čuli da je iko iz Brisela tako otvoreno tražio pomoć u borbi protiv toga.

Crna Gora je mnoge upozorila kada je 2014. godine potpisala sporazum sa kineskom bankom Eklm o finansiranju 85 odsto troškova autoputa zajmom od nešto manje od milijardu američkih dolara, prenosi Jutarnji list.

Spajić kaže da je prva izgrađena deonica puta bila duga 41 kilometar i da je plaćena 820 miliona evra, što je čini jednim od najskupljih autoputeva na svetu. Pomenuta deonica predstavlja samo četvrtinu ukupne dužine planiranog puta.

– Trenutno se oslanjamo na Kinu kada je u pitanju infrastruktura … geopolitički gledano, situacija je dramatična – rekao je Spajić i dodao da se Crna Gora u turizmu, njenoj najvažnijoj industriji, oslanja na goste koji nisu stanovnici Evropske unije.

– Moramo se bolje povezati sa našim saveznicima iz Evropske unije. Moramo da se uskladimo sa ekonomijom – dodao je ministar finansija.

Crna Gora je postala nezavisna država 2006. godine, a pridružila se NATO-u 2017. godine, čemu se Moskva oštro usprotivila. Rusija je do sada bila jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori, koja se nada da će dobiti zeleno svetlo za ulazak u Evropsku uniju 2024. godine.

Spajić je rekao da će Crna Gora tražiti finansijsku pomoć od niza zapadnih organizacija, uključujući Evropsku komisiju, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj. Sindikat je rekao da je spreman da pomogne Crnoj Gori, ali zvaničnik Komisije rekao je da će biti teško pronaći odgovarajući finansijski instrument kroz koji će se pomoć realizovati. Ovaj zadatak će biti utoliko teži jer je projekat bio pri kraju.

– Politički želimo da pomognemo … Ali veličina kredita nije proporcionalna ekonomiji države, pa nije očigledno koja će se mehanika koristiti – rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da će Crna Gora morati da se obaveže na sprovođenje određenih fiskalnih reformi i ukazao da projekat puta nije u skladu sa standardima Evropske unije.

Peking postaje sve veći faktor na Balkanu kroz infrastrukturne i energetske projekte. Odnedavno to čini uz pomoć vakcina. Kina je donirala 30.000 doza svoje vakcine Sinopharm Crnoj Gori, a prodala milione doza Srbiji.

– Kina će steći dovoljan uticaj za određivanje politike, političke misli i narativa u nekim delovima zapadnog Balkana – navodi se u izveštaju koji je u februaru napisao think tank Evropski savet za spoljne odnose.

Ugovor o izgradnji autoputa potpisala je Vlada Republike Crne Gore, koja je u toj zemlji izgubila vlast u avgustu 2020. godine nakon 30 godina, a predvodi je Demokratska partija socijalista aktuelnog predsednika Mile Đukanović. Odluka o započinjanju izgradnje pomenutog autoputa više puta je preispitivana, a dve studije isplativosti objavljene 2006. i 2012. godine zaključile su da je ekonomski neisplativo.

Pred sam kraj svog mandata, ista vlada potpisala je ugovor od 54 miliona evra sa kinesko-crnogorskim konzorcijumom za izgradnju termoelektrane.

Kina je vlasnik četvrtine spoljnog duga Crne Gore. Iako su kašnjenja na putevima odlagana nekoliko puta, prva rata duga stiže u julu 2021. godine.

Ako Crna Gora ne ispuni svoje obaveze, Kina bi dobila pravo da raspolaže crnogorskom zemljom koju je ta država obezbedila kao zalog.

Aktuelna crnogorska vlada, koju predvodi premijer Zdravko Krivokapić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” i koja je preuzela vlast u zemlji u decembru 2020. godine, suočava se sa nizom izazova.

Jedna od njih je svakako činjenica da je crnogorski turizam, prema Međunarodnom monetarnom fondu, prošle godine opao za 15 odsto.

Spajić je rekao da Podgorica pregovara sa Pekingom o još jednom dugu u vrednosti od 127 miliona evra.

Posmatrači apel Crne Gore vide kao priliku za Brisel.

„Unija mora da se uključi“, rekla je Tena Prelec, regionalni stručnjak sa Oksfordskog univerziteta.

– Crna Gora je u dvorištu EU. Pridruživanjem ovom slučaju Unija može da pokaže da je pravi igrač, pravi geostrateški faktor – zaključio je Prelec.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

konc-logor

Iako je osuđen, bivši čuvar konc-logora ne mora da brine od kazne. U Nemačkoj mirno živi na teret države. I nije jedini…

remzi klark

Preminuo Remzi Klark