in

The Economist: Srbija vakciniše brže od gotovo cele EU. Vučić je dobro iskoristio pandemiju

Vucic

Srbija možda nije imala tako sjajnu medijsku pokrivenost još od Prvog svetskog rata. Siromašna zemlja, prema evropskim standardima i opterećena korupcijom, ima jednu od najbržih kampanja vakcinacije na svetu protiv kovid-19 i treću u Evropi po ukupnom broju doza po stanovniku. Hiljade Bosanaca, Hrvata, Makedonaca i Crnogoraca prešlo je granicu radi besplatnog vakcinisanja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro je iskoristio pandemiju, piše The Economist.

Na vladinoj internet stranici o zdravlju građani Srbije mogu da se prijave za kinesku, rusku, zapadnu vakcinu ili bilo koju drugu dostupnu vakcinu. Otprilike tri četvrtine doza koje su do sada korišćene su kineske. Da bi se dobila potrebna vakcina Fajzer, ponekad je potrebna veza. Stranci dobijaju vakcinu AstraZeneca, verovatno zato što je mnogi građani Srbije ne žele. Do 27. marta, najmanje jednu dozu primilo je 20 odsto Srba. Vučić likuje što će 30-godišnjaci u Nemačkoj na prvu dozu morati da čekaju vekovima.

Stope zaraze i mortaliteta brzo rastu

Međutim, stope zaraze i mortaliteta brzo rastu. Mnogi Srbi ne pokušavaju da preduzmu mere predostrožnosti, kaže Ivan Kostić, hirurg u Čačku, posebno oni koji su primili prvu dozu. Za razliku od drugih evropskih zemalja, nije bilo dužih zaključavanja.

Zdravstveni sistem je u lošem stanju. Srpske bolnice imaju 25 odsto manje osoblja od onih u zapadnoj Evropi, navodi dr. Kostić, delimično i zbog toga što su mnogi zdravstveni radnici emigrirali.

Da stvar bude gora, teorije zavere potkopavaju kampanju vakcinacije. Jedno istraživanje pokazalo je da 70 odsto Srba veruje u najmanje jednu teoriju zavere covid-19, poput one da je to biološko oružje ili da virus šire proizvođači lekova. U zapadnoj Evropi takve teorije podržava samo četvrtina stanovništva. Od 1980-ih, kaže Vedran Džihić sa Univerziteta u Beču, Srbija ima hiperprodukciju teorija zavere, uglavnom ksenofobičnih usmerenih na Albance, Bošnjake, Hrvate ili Vatikan. Danas građani imaju poteškoća u razlikovanju suludih priča od stvarnosti.

Vučićeva strategija se isplatila

Međutim, Vučićeva strategija da ne stavi sva jaja u jednu korpu su se isplatila. Kupio je vakcine u Evropi, Rusiji i Kini i potpisao ugovore za proizvodnju ruskih i kineskih vakcina u Srbiji. Obe zemlje se nadaju da će takva politika vakcina potkopati poverenje u Evropsku uniju. Ankete pokazuju da to deluje, iako neki Srbi misle da Kina zauzvrat očekuje komercijalne koristi.

Evropska unija je Srbiji obećala sredstva za oporavak, ali još uvek nije donirala vakcine. U međuvremenu, uspeh u nabavci vakcina na drugim mestima omogućava Vučiću da se nametne kao regionalni lider. Prema rečima Florijana Bibera sa Univerziteta u Gracu, srpski susedi nemaju mnogo iluzija o njegovoj dobroj volji. Ali njegova veština „uličnog gangstera“ u politici, kako domaćoj tako i međunarodnoj, čini ga faktorom na koji treba računati, zaključuje The Economist.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

albanska alternativa i vlada crne gore

ALBANSKA ALTERNATIVA NAPALA VLADU CRNE GORE: “Kad vi nećete, mi ćemo”

kecap

Američkim restoranima fali kečap zbog pandemije