in

Narod pamti: Godine prolaze, nevino prolivena krv i NATO zločini se ne zaboravljaju!

nato bombardovanje

U Srbiji će danas nizom komemorativnih manifestacija biti obeležene 22 godine od početka agresije NATO na SR Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Danas, pre tačno 22 godine, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, iz baze u Avijanu poletali su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

FOTO: EPA

Prvih dana, zemlju je nadletalo 70 borbenih aviona, a njihov broj se vremenom uvećavao tako da je bilo i do 400 poletanja dnevno.

Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, letovi tankera, avaksa…

Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su poletali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Među prvim NATO bombama koje su 24. marta 1999. godine bacili avioni iz italijanske vojne baze Avijano, bile su i one koje su pale na vojni aerodrom Golubovci kod Podgorice. Prva žrtva NATO bombardovanja iste večeri bio je mladi vojnik iz Beograda Saša Stajić. Poginuo je u kasarni u Danilovgradu.

Tokom bombardovanja SRJ izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

U vrijeme bombardovanja Jugoslavije njen predsjednik je bio Slobodan Milošević, dok je premijer bio Momir Bulatović. Ministar odbrane tada je bio Pavle Bulatović. Premijer Crne Gore u to vrijeme bio je Filip Vujanović, dok je predsjednik bio Milo Đukanović.

Početak bombardovanja

Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana je 24. marta 1999. godine u oko 19:30 časova, samo desetak minuta posle poletanja većeg broja aviona iz baze NATO-a u italijanskom gradu Avijanu, objavio da su započeli vazdušni napadi protiv vojnih ciljeva u SRJ. Prve večeri su većinom gađani vojni ciljevi, mahom krstarećim raketama „Tomahavk“. Drugog dana su, prema pojedinim medijima, prvi put upotrebljeni „stelt“ bombarderi F-117A i B-2.

Dana 27. marta u 20.42 došlo je do senzacionalnog obaranja jednog aviona tipa F-117A, koji je pao u ataru sela Buđanovci. Srpski radarski položaji su često mijenjali svoje položaje i vrlo često pravili lažne ciljeve. U uslovima potpune vazdušne nadmoćnosti NATO-a Vojska Jugoslavije je pokušavala da se odbrani uz potencijal na zaštiti ljudstva i borbene tehnike.

U aprilskim danima, pogođeno je i uništeno dosta značajnih civilnih ciljeva: sva tri mosta, rafinerija nafte i zgrada televizije u Novom Sadu, toplana na Novom Beogradu, rafinerija nafte u Pančevu itd.

Lokacije na Kosovu i jugu centralne Srbije na kojima je NATO avijacija koristila zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja 1999. godine.

U bombardovanju učestovalo 16 zemalja

Udruženu agresiju na SR Jugoslaviju izvršile su sledeće države, članice NATO: Belgija, Holandija, Danska, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Španija, Turska, Kanada, Velika Britanija, Norveška, Poljska, Portugal i Sjedinjene Američke Države.

Najveću ulogu u bombardovanju imale su SAD. Za brojne ratne zločine, koji su počinili američki piloti, niko nije odgovarao, čak se NATO trudio da prikriva te zločine

Od NATO bombi u Crnoj Gori stradalo 10 osoba, među kojima i troje dece

Od NATO bombi u Crnoj Gori je stradalo 10 osoba, među kojima i troje dece.

NATO agresija na SRJ, cinično nazvana „Milosrdni anđeo” trajala je 78 dana tokom koje je bilo 30000 vazdušnih naleta, 50000 ispaljenih razornih projektila.

Ranjeno je 12500 stanovnika, a ogromna materijalna šteta načinjena je na brojnim vojnim i civilnim objektima, školama, zdravstvenim centrima, spomenicima kulture, medijskim kućama i slično.

Akcija NATO, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, uslijedila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu i Metohiji u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko sto milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO.

Milicu je majka spremala za spavanje, a onda…

Milica Rakić bi danas imala 25 godina. Njeno ime ostalo je duboko urezano u narodu. Ubijena je 17. aprila 1999. godine kada ju je tokom NATO bombardovanja pogodio geler u kući u Batajnici.

FOTO: KURIR

Oko 21 sat, tog kobnog aprila sirene su označile vazdušnu opasnost i samo 45 minuta nakon toga raketa pogađa kuću porodice Rakić u Batajnici, kada je nastradala trogodišnja Milica Rakić.

Stradalo više od 2.500 ljudi

Za sve ove godine, od pojedinih zvaničnika moglo se čuti da izražavaju žaljenje zbog kolateralih žrtava, ali ne i izvinjenje, jer se intervencija Alijanse i dalje karakteriše kao opravdana.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji. Ukupna šteta procenjuje se na više desetina milijardu dolara.

Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više. Bombardovanje je završeno 10. juna.

Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa. Te prve trupe, koje je činio 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, ušle su na KiM 12. juna.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

Godišnjica početka napada biće danas obeležena nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem venaca i cveća na spomenike.

Manifestacije

Centralna manifestacija, “Dan sećanja na stradale u NATO agresiji”, biće u Kombank dvorani u Beogradu, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vojni sindikat Srbije i Institut za srpsku kulturu održaće medjunarodni naučni skup “NATO agresija na SRJ” na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na spomenik deci stradaloj tokom NATO agresije u beogradskom parku Tašmajdan vence će poliožiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položiće u tom parku venac na spomenik “Zašto”, poginulim radnicima Radio-televizije Srbije (RTS).

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preminuo glumac Vlasta Velisavljević

krizni stab

U Srbiji je od korone umrlo više od 5000 ljudi. I dalje nema oštrijih mera