in

Turska istupila iz međunarodnog sporazuma o…

erdogan

Iako je tokom poslednje godine u Turskoj došlo do porasta nasilja u porodici, zvanična Ankara odlučila je da se povuče iz sporazuma dogovorenog pod pokroviteljstvom Saveta Evrope u Istanbulu i potpisanog od strane Turske 2011. godine, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odlučio je da se povuče iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena, uprkos pozivima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg nasilja u porodici.

Iako je tokom prošle godine u Turskoj zabeležen porast nasilja u porodici, zvanična Ankara odlučila je da se povuče iz sporazuma dogovorenog u Savetu Evrope u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine, prenosi Rojters, prenosi Tanjug.

Istanbulska konvencija iz 2011. godine zahteva od vlada da donesu zakone kojima se kažnjava nasilje u porodici i slično zlostavljanje, kao i silovanje u braku i sakaćenje ženskih genitalnih organa.

Udaljavanje Turske od evropskih vrednosti

„Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, pre svega Ustavom. „Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno jak da primeni nove pravne mere kada je to potrebno“, rekla je turska ministarka porodice, rada i socijalne politike Zehra Zumrut, ne navodeći razloge zbog kojih je Turska odlučila da se povuče iz međunarodnog sporazuma.

Međutim, turski konzervativni krugovi, koji se protive rodnoj ravnopravnosti, veruju da međunarodni sporazum podriva porodičnu strukturu, podstiče nasilje i da LGBTK zajednica koristi ideju jednakosti kako bi stekla veće prihvatanje u društvu, piše „Al Jazeera English“.

Kritičari upozoravaju da će ovaj potez zvanične Ankare dodatno udaljiti Tursku, koja teži pridruživanju EU, od evropskih vrednosti.

Opoziciona stranka CHP kritikovala je taj potez.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cinično upozorenje iz Brisela

horoskop

Dnevni horoskop za 21. mart 2021. godine