in ,

Nemački stručnjaci: Gotovo je nemoguće zaraziti se koronom na otvorenom

Dani postaju topliji, sve više vremena provodi se napolju na svežem vazduhu. DW je pitao vodeće stručnjake zašto su šanse za infekciju koronavirusom male na otvorenom i da li treba više izbegavati pušače ili sportiste.

Da li je napolju potpuno sigurno?

Aerosoli, sitne čestice koje lebde u vazduhu, glavni su krivci za prenos koronavirusa. Prema naučnicima, to se dešava uglavnom u zatvorenom.

“Jer je cirkulacija vazduha na otvorenom mnogo veća. Imate protok vetra, pa se koncentracija aerosola vrlo brzo razređuje”, kaže Nico Mutters, šef Instituta za javno zdravlje Univerzitetske klinike u Bonu.

Aleksander Kekule, virusolog, kaže slično, ali dodaje – sve se isplati ako držite udaljenost od najmanje metar i po na otvorenom. „Ako se ne držite te daljine, gledate se u lice i glasno razgovarate, pevate, vičete, pljujete – onda umesto aerosola se možete zaraziti kapljično.

Studije potvrđuju da je rizik od zaraze spolja izuzetno nizak. Jedna studija iz Kine ispitala je 7.324 slučaja zaraze – samo jedan slučaj je potencijalno bio prenos zaraze na otvorenom. Kekule kaže da isto važi i za mutacije virusa – one su nešto zaraznije, ali mere ostaju iste. “Mutanti ne lete dalje”, kaže virusolog.

Kako vetar utiče?

„Što je vetrovitiei, to će se pre razbiti oblaci aerosola koje je stvorio čovek“, kaže Gerhard Scheuch, fizičar i istraživač aerosola. Upitan da li je, recimo, na livadi na kojoj borave različite grupe ljudi, moguće da vetar prenosi aerosol iz jedne u drugu grupu, Scheuch kaže da je to praktično nemoguće.

„Samo zbog telesne temperature stvara se neka vrsta vazdušne struje koja se uglavnom, poput kamina, podiže“, kaže ovaj fizičar za DW. Jer, telesna temperatura od oko 37 stepeni je uglavnom viša od spoljne temperature. „Na taj se način penje topliji vazduh, čak i taj oblak aerosola.“

Jedna studija u Iranu takođe je potvrdila da vetar ne igra nikakvu ulogu u prenošenju virusa.

Šta kad je napolju toplo, a šta kad je hladno?

Ovo nije potpuno naučno razjašnjeno. Američki istraživači pratili su razvoj infekcije u toplim, hladnim, suvim i vlažnim delovima Kine – i nisu pronašli razlike. Austrijska studija otkrila je da ultraljubičasto zračenje sunca ubija virus, recimo, na površinama, ali da ima malo uticaja na prenos zaraze sa čoveka na čoveka.

Mutters kaže da se ne biste trebali oslanjati na sunce – leti ima više ultraljubičastog zračenja, ali je, na primer, u snežnim predelima još veće zbog refleksije snega. Pored toga, on ističe da pandemija podjednako pogađa i toplije i hladnije regije.

Kekule, s druge strane, veruje da to ništa ne govori o samoj suštini stvari, jer pretpostavlja da se čak i u toplim krajevima ljudi masovno zaraze unutra.

„Tu ostaju više unutra gde su klima uređaji i ventilatori“, kaže on.

Postoje li opasnosti od sporta?

Stručnjaci kažu da bi sportisti, na primer, prilikom džoginga trebalo da drže udaljenost od metar i po, uprkos činjenici da, u stanju fizičkog napora, dišu dublje i emituju više čestica u vazduh.

„Ako neko samo prođe pored vas, čak i na maloj udaljenosti, rizik je vrlo nizak“, kaže Birgit Vehner, istraživač aerosola sa Instituta Leibnitz.

Njen kolega Gerhard Scheuch misli slično – a zadihani sportisti morali bi dugo da stoje jedan pored drugog da bi se infekcija proširila. Zbog toga ne vidi problem ni u timskim sportovima poput fudbala.

Napisao DW

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sputnik V

Rusija potpisala sporazume o proizvodnji Sputnik V vakcine u nekoliko evropskih zemalja

horoskop

Dnevni horoskop za 16. mart 2021. godine