in

Krizni štab ima tri opcije – crveni, zeleni ili žuti paket mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će mere protiv koronavirusa u Srbiji sigurno biti pooštrene.

Koje mere će biti donete saznaćemo sutra nakon sednice Kriznog štaba koja je zakazana za 11 sati. “Pare ili život” – ovom frazom virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler opisao je trenutnu situaciju u borbi sa koronavirusom.

To je i pozicija u kojoj se već nedeljama nalazi i naš Krizni štab za borbu protiv virusa i perspektiva po kojoj se donose mere, a na stolu su ponovo tri koverte sa različitim opcijama, od blažih ka težim.

Nakon vikenda tokom kog su na snazi bile strože mere, najavljeno je da će se razmotriti rezultati ovog vikend zaključavanja i da će Krizni štab zasedati u utorak, međutim, sednica je odložena i biće održana u petak. Krizni štab bi još jednom trebalo da detaljno razmotri epidemiološku situaciju, a stanje na terenu ne miriše na dobro. Ponovo imamo rast broja zaraženih, a ovo najbolje ilustruje činjenica da je poslednjih dana skoro trećina svih testiranih bila pozitivna na kovid 19. U utorak smo imali 4.576 novozaraženih, što je najveći broj pozitivno testiranih još od 18. decembra, kada smo bili u piku trećeg talasa koronavirusa.

Koje opcije su u igri

Konačna odluka Kriznog štaba trebalo bi da bude poznata sutra, ali kako sada stoje stvari, u opticaju su tri seta mera, od blažih ka težim – crvena, žuta i zelena. Krizni štab će ponovo morati da odabere jednu kovertu sa merama, ali i da dođe do kompromisa između medicinskog dela koji je za najstrožu varijantu i ekonomsko-političkog dela koji zagovara blage mere.

Na stolu će nesumnjivo biti radno vreme kafića, prodavnica, ali i eventualni dalji prelazak više đaka na onlajn, prelazak državnih firmi na rad o kuće, pa čak i promena na granicama, gde bi se tražio PCR test i za ove koji dolaze iz šest zemalja za koje sada ne treba (Albanija, Bugarska, Mađarska, Crna Gora, BiH i Severna Makedonija).

Ipak, po svemu sudeći, policijski čas i vanredno stanje nisu opcija. Ekonomsko-politički deo Kriznog štaba je prevagnuo u svojim argumentima da bi takva vrsta “zaključavanja” Srbiju previše koštala.

To je objasnio pre nekoliko dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da bi svaki dan zaključavanja državu košao oko 190 miliona dolara, a po toj računici sedam dana zaključavanja, koliko traže lekari, bilo bi oko 1,35 milijardi.

Najstroži set mera iliti simbolično nazvana crvena koverta podrazumevao bi u ovim uslovima najstrožu opciju i onu za koju agituje medicinski deo Kriznog štaba već danima.

Crvena opcija

Crvena opcija, za koju se zalažu lekari, podrazumeva potpuno zatvaranje svih radnji, osim prehrambenih, na sedam do deset dana. Svi đaci osnovnih škola, uz već “iseljene” srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu, a i svi zaposleni u državnim firmama bi prešli na rad od kuće, ako je to moguće.

Zelena opcija

Zelena opcija, za koju se zalaže privreda i koja je bila u primeni prošlog vikenda, podrazumevala bi zatvaranje svih prodavnica, sem prehrambene robe, ali samo za vikend. Srednjoškolci bi nastavili još jednu nedelju na onlajn nastavi, ostali bi išli po dosadašnjem sistemu. Verovatno bi se pojačala i kontrola po skijalištima, ali i po gradovima u kafićima, restoranima i noćnim klubovima.

Žuta opcija

Žuta opcija predstavlja kompromisno rešenje između ove dve sukobljene strane. Pa tako ovo srednje rešenje predlaže vikendom zatvaranje svih radnji sem prehrambenih, ostalim danima mogu biti otvorene do 14.00 ili do 17.00.

Đaci od petog do osmog razreda, uz već “iseljene” srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu. A uz ovo rešenje moguće je i ukidanje dozvole da se iz šest okolnih zemalja u Srbiju može ući bez PCR testa.

Srbija blizu crne korona-zone

Prateći suvu statistiku, bližimo se broju od 800 zaraženih na 100.000 građana, a time i takozvanoj “crnoj korona-zoni”. Ono što takođe zabrinjava jeste i činjenica da smo četvrti u Evropi po broju zaraženih i umrlih u odnosu na broj stanovnika. Ono što takođe zabrinjava jeste i činjenica da smo trenutno četvrti u Evropi po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika, iza Češke, Estonije i Crne Gore.

Nova lokalna žarišta se svakodnevno smenjuju, a poslednje u nizu jestu Vranje, Novi Pazar, Pančevo, raste i broj hospitalizovanih, a sve smo bliži i broju od 200 najtežih pacijenata koji su na repiratoru. To povlači i da se kapaciteti kovid-bolnica već polako popunjavaju, a lekari su nikad glasniji. Jedna od osnovnih poruka struke jeste da se ovakvom epidemiološkom slikom ugrožava i usporava vakcinacija koja je u ovom trenutku esencijalno oružje za borbu protiv kovida.

“Vakcina je brana u koju moramo da verujemo. Ako ne budemo nastavili da sprovodimo epidemiološke mere, biće nam ugrožena i vakcinacija. Ljudi će se razbolevati, a kada su u akutnoj fazi bolesti, oni tada ne mogu da prime vakcinu”, rekao je infektolog i član Kriznog štaba prof. dr Mijomir Pelemiš i podsetio da moraju da se poštuju mere, jer ta prva doza ne znači ništa.

Do sada je 625.707 osoba primilo obe doze vakacine, a ukupno je dato više od 1.750.000 doza cepiva protiv kovida. Dnevno u proseku se vakciniše između 10.000 i 15.000 građana Srbije i zasad je zemlja u svetskom vrhu po broju razdeljenih doza cepiva.

Napisao b92, Blic

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ima samo 22 godine a obišla je ceo svet: Evo kako je ova devojka završila u Ginisovoj knjizi rekorda

horoskop

Dnevni horoskop za 12. mart 2021. godine