in

“Plašimo se zemljotresa”: Slike oseke kakvu Grčka ne pamti

Izvor: Nova.rs 

Posle vesti da se na Halkidikiju more toliko povuklo da su meštani počeli da se plaše da će uskoro dođi do novog zemljotresa, pojavile su se i zastrašujuće fotografije oseke.

Na Fejsbuk strani Nikana.gr pojavile su se fotografije plaža na kojima se more potpuno povuklo, a meštani iz tih delova Grčke kažu da to nikad nisu doživeli.

“More se povuklo i u Potosu. Velika oseka na plažama širom Grčke, a videli smo da su i neki kanali u Veneciji ostali bez vode.

Dok neki smatraju da ovakva pojava prethodi jakom zemljotresu, stručni objašnjavaju da je povlačenje mora rezultat kombinacije visokog atmosferskog pritiska i punog meseca.

Objasnili su da povlačenje mora zaista može da prethodni zemljotresu i cunamiju, ali onda kada se dešava u samo jednoj oblasti ili na samo jednom ostrvu.

Bez obzira, pomalo je zastrašujuće, pogotovo što meštani kažu da nikada nisu doživeli baš toliko jaku oseku.

U svakom slučaju, očekuje se da se sve vrati na staro u roku od nedelju dana”, piše u objavi.

Kako piše sajt Keep talking Greece, fenomen oseke širom Grčke primećen je u poslednjih nekoliko dana, a Grci su zapanjeni jer se voda povlačila i do 50 cm od obale.

“Stručnjaci su ipak umirli javnost i objasnili da to nije povezano sa mogućnošću velikog zemljotresa, već se dešava zbog meteoroloških uslova poput južnih vetrova, pa čak i astronomskih pojava”, pišu na ovom sajtu.

Navodno se radi o takozvanoj “prolećnoj plimi”, a to je termin koji se daje fenomenu, ali nema nikakve veze sa sezonom. Prolećne plime i oseke javljaju se dva puta u svakom mesečevom ciklusu tokom cele godine.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Grcka

Grčka objavila plan otvaranja – od kad su gosti dobrodošli i pod kojim uslovima?

Nova rang-lista vojnih snaga sveta, Srbija najmoćnija u regionu