in

Nova rang-lista vojnih snaga sveta, Srbija najmoćnija u regionu

Veb stranica Global Firepower objavljuje svoj godišnji izveštaj i rang listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih, svake godine od 2006. godine. Ovogodišnji rang vojne snage zemalja objavljen je prošlog meseca, a podaci su zanimljivi i na međunarodnom planu i za Srbiju.

Global Firepower izračunao je specifični „Indeks snage“ za svaku od 139 zemalja na rang listi, indeks izračunat na osnovu više od 50 faktora koji uključuju ne samo strogu vojnu moć već i finansijsku situaciju, logistički kapacitet i geografske uslove, između ostalog.

Kao što se očekivalo, SAD su i dalje na prvom mestu, sa indeksom snage 0,0718 (što je indeks bliži nuli, to je veća vojna snaga). Zanimljivo je, međutim, koliko malo drugoplasirana Rusija zapravo zaostaje za Amerikom. Ruski indeks snage je 0,0791. Ova razlika je, međutim, konstantna u odnosu na prethodne godine.

Sjedinjene Države uspešno su ispunile kriterijume moderne vojne snage sa svojim gigantskim, mada delimično naduvanim vojnim budžetom, obimnom infrastrukturom, ogromnom radnom snagom u vojsci, mornarici, vazduhoplovstvu i marincima i velikim pulom potencijalnih regruta, piše Amerikanac novine Nacionalni interes.

Na primer, SAD imaju ubedljivo vođstvo u vazduhoplovstvu, sa ukupno 12.233 vojnih aviona naspram 4.144 ruskih – više od tri puta. Sjedinjene Države takođe imaju prednost u borbenim avionima – 1956. do 789 Rusa, kao i u vojnim helikopterima – 5436 do 1540 Rusa.

Ali ruski nevidljivi lovac pete generacije Su-57 vrlo je konkretno sredstvo odvraćanja od moguće američke vazdušne akcije, dok SAD i dalje ima ozbiljnih problema sa svojim (pre) skupim nevidljivim lovcem pete generacije F-35, za koji je generalni šef američkog vazduhoplovstva Čarls Braun je indirektno priznao da je to propali projekat i da će biti neophodno razviti novi, jeftiniji lovac koji će zameniti zastarele F-16, lovce četvrte generacije. F-35 ima visoko sofisticirane senzore i oružje, ali košta oko 100 miliona dolara po komadu, sklon je kvarovima i nepouzdan. Štaviše, 2018. godine celokupna američka flota F-35 bila je prizemljena usled pada jednog takvog lovca u Južnoj Karolini.

Rusija ima više tenkova i brodova od Sjedinjenih Država

Međutim, Sjedinjene Države, koje imaju više od dva puta više stanovnika od Ruske Federacije, nemaju ni približno toliko prednosti u ukupnom broju aktivnih pripadnika oružanih snaga – 1,4 miliona u poređenju sa milion Rusa. Zapravo, Rusija ima prednost u pogledu broja rezervista – 2 miliona u poređenju sa samo 845 hiljada SAD. Rusija takođe ima pola miliona paravojnih snaga, a Sjedinjene Države nula, mada se u ovom rekordu ne računaju privatni kooperanti, niti plaćenici iz kompanija poput kontroverznog Blackwater-a, koji često rade zajedno sa američkim vojnicima u vojnim sukobima.

Dalje, Rusija i dalje ima veliku prednost u broju tenkova – 13 hiljada u poređenju sa 6100 američkih. U ukupnom broju oklopnih vozila SAD su i dalje bolje, sa 40 hiljada u odnosu na 27.100 ruskih. Iako Rusija ima veći ukupan broj ratnih brodova – 603 naspram 490 američkih, Sjedinjene Države imaju čak 11 nosača aviona, što je presudni element njene mornarice, dok Rusija ima samo jedan – koji je trenutno neaktivan jer je na popravci .

Rusija se oporavila od postsovjetskog ekonomskog i vojnog kolapsa i pokrenula niz projekata modernizacije u svojim oružanim snagama, pre svega u vazduhoplovstvu i mornarici, ali i u balističkim raketama nuklearnog kapaciteta. Nova generacija ruskih podmornica sa strateškim (odnosno nuklearnim) i krstarećim raketama dodatno smanjuje kvalitativnu prednost koju SAD na tom polju imaju. Takođe, sve veći broj ruskih modernizovanih korveta i drugih manjih brodova odražava njihov fokus na obalske odbrambene snage.

Sjedinjene Države još uvek imaju daleko veći vojni budžet od Rusije i Kine

U svakom slučaju, najveća razlika između SAD-a i Rusije i dalje je vidljiva u možda najvažnijoj stavci – odbrambenom budžetu, koji u SAD iznosi 740,5 milijardi dolara, a u Rusiji samo 42 milijarde dolara.

Treća najjača vojna sila na svetu, Kina, ima indeks snage 0,0854, što ne zaostaje previše za Amerikom i Rusijom. Njihov budžet za odbranu, koji iznosi 178 milijardi dolara, manji je od američkog, ali znatno veći od ruskog. Takođe, sa čak 2.185 miliona aktivnih pripadnika oružanih snaga, ova ogromna zemlja ima prednost i nad Sjedinjenim Državama i nad Rusijom, s kojima je u mnogo prijateljskijim odnosima nego sa Amerikom, ali sa kojom deli ogromnu kopnenu granicu .

Kina takođe ima 3.260 vojnih aviona, od čega 1.200 borbenih aviona, zatim 35.000 oklopnih vozila, od toga 3.205 tenkova i 777 ratnih brodova, od čega 2 nosača aviona. Kina, piše National Interest, nastavlja sa značajnim, dugoročnim ulaganjima u sve svoje vojne grane i karakteriše je potencijal eksplozivnog rasta vojnih kapaciteta u relativno kratkom vremenskom periodu. Pored sopstvenih borbenih grupa sa nosačima aviona, Kina razvija i šestu generaciju bombardera i lovaca, a CNN je nedavno objavio veliku analizu sa zaključkom da je ova zemlja izgradila najveću mornaricu na svetu.

“Borbena snaga kineske mornarice utrostručila se za samo 20 godina. Iako već ima najveću svetsku mornaricu, Kina gradi moderne površinske brodove, podmornice, nosače aviona, borbene avione, amfibijske brodove, podmornice sa balističkim nuklearnim raketama, veliku obalu čuvaju brodove i ledolomce “, navodi se u izveštaju američke mornarice iz decembra prošle godine. Poseban razlog za zabrinutost Pentagona je činjenica da će neki od ovih brodova biti jednaki ili bolji od bilo čega što američke ili druge pomorske snage mogu poslati u akciju.

Sledeće zemlje na ovom rangu znatno zaostaju za najvećim svetskim vojnim silama. Na četvrtom mestu je Indija (indeks snage 0,1207), zatim Japan (0,1599), Južna Koreja (0,1612), Francuska (0,1681), Velika Britanija (0,1997), Brazil (0,2026). Pakistan se popeo na deseto mesto (0,2073). S druge strane, Nemačka je pala na 15. mesto, sa indeksom snage od 0,2519.

Srbija najjača u regionu

Srbija se naalazi na 61. mestu sa indeksom 1, 0063 i ispred je Hrvatske koja je na 63. mestu sa indeksom snage 1,0331. Ispred smo i Slovenije (88. mesto, 2.0782) ili Bosne i Hercegovine (121. mesto, 4,0474), ali iza Mađarske (55. mesto, 0,9187). Naša zemlja je ozbiljno napredovala od 2017. godine, kada je zauzimala 89. mesto.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

“Plašimo se zemljotresa”: Slike oseke kakvu Grčka ne pamti

Čarls Bukovski

Citati po kojima se pamti Bukovski