in

Grčka objavila plan otvaranja – od kad su gosti dobrodošli i pod kojim uslovima?

Grcka

Izvor: B92

Mere zaključavanja u Grčkoj će od kraja meseca biti ukidane po fazama, a naši turisti će moći na letovanje u zemlju maslina, bogova i olimpijskih igara već u maju, javljaju tamošnji mediji.

Foto: Depositphotos/ Maugli

Foto: Depositphotos/ Maugli

  • 22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizerskih salona Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanazije i fakulteti.
  • 29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.
  • 20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.
  • Maj: Otvaranje turizma.
  • Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom.

Podsetimo, nedavno smo pisali o tome kako će građani Srbije teško moći u Grčku pre proleća, ali i o tome kako su ugostitelji na severu te zemlje veoma svesni gubitaka u slučaju nedolaska srpskih turista, pa je u interesu svih da se ova situacija reši što pre.

B92.net nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima da su u Grčkoj fascinirani Srbijom i time kako ide vakcinacija, ali da odluka o ulasku u tu zemlju zavisi i od toga kakva situacija bude sa vakcinacijom kod njih.

Šta je sa kovid-pasošem?

Foto: Cryptographer  / shutterstock

Foto: Cryptographer / shutterstock

Poslednjih nekoliko nedelja tema broj jedan su i kovid-pasoši, oko kojih se diglo mnogo prašine. U susret mogućim uslovima ulaska u omiljene nam zemlje uz elektronski sertifikat, proverili smo kakvi nas uslovi čekaju, kako će izgledati QR kod, kao i šta o tome kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Da je vakcinacija protiv kovida 19 efikasna mera za suzbijanje i sprečavanje nastanka ove bolesti već duže vreme poručuju nadležni. U Institutu su saglasni sa tom mišlju i kako su za B92.net istakli, nadaju se da će efekti vakcinacije, zajedno sa merama prevencije širenja zarazne bolesti do leta kod nas, a i u Grčkoj dati dobre rezultate i da će biti manje inficiranih koronavirusom u svetu uopšte.

“Koje će mere Grčka propisati još uvek nismo sigurni, ali apelujemo na sve građane da se vakcinišu protiv koronavirusa jer se time štitimo svi, bez obzira da li ćemo putovati ili ne”, istakli su iz ove ustanove.

A kako će čuveni elektronski sertifikat izgledati?

“QR kod kovid 19 vakcinacije sadrži ime i prezime, šifru potvrde i to da li je validan. Smatramo da je svaki pokušaj falsifikovanja kršenje zakona”, objasnili su za naš portal.

Napisao B92

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jasmila Žbanić nominovana za najbolju režiju, „Quo vadis, Aida?“ u trci za najbolji strani film

“Plašimo se zemljotresa”: Slike oseke kakvu Grčka ne pamti