in ,

IMUNITET U DOBA KORONE

Poslednjih meseci glavna tema svih medija je virus korona. U moru informacija, saveta,  i preporuka teško je prepoznati prave, i one koje imaju smisla, jer se radi o virusu  o kome se još uvek malo toga zna. Na mnogo toga ne možemo da utičemo kada je ovaj virus u pitanju, ali je sasvim sigurno da jačanjem imuniteta značajno možemo da smanjimo  težinu infekcije, i ukoliko se razbolimo, ubrzamo oporavak.

Imunitet se stiče od rođenja. Prvi imunitet dobijamo od majke, dojenjem, kao i  bliskim kontaktom sa majčinom kožom. Posle toga od izuzetnog je značaja pravilna ishrana, adekvatna fižička aktivnost i dovoljno sna.

 Na temu ishrane je pisano mnogo, postoji mnogo  različitih pristupa i teorija, ali svima je zajedničko da iz ishrane treba izbaciti proste šećere i aditive.  Šećeri utiču na povećanje kiselosti organizma, što dovodi do zapaljenskih procesa, a zapaljenje vodi smanjenju imunog odgovora.

Adekvatna fizička aktivnost je neophodna od prvih dana. Njome se telo razvija, smanjuje se  uticaj stresa, regulacijom hormona, prvenstveno adrenalina i kortizola. U zavisnosti od indvidualnih karakteristika, i fizičku aktivnost treba prilagoditi.

A san?  Nije toliko bitno da li spavamo 6 ili 8 sati. Sama dužina sna je takođe individualna. Međutim,  važno je  da zaspimo pre ponoći, makar jedan sat, jer se samo u snu, u periodu pre ponoći, u našem organizmu luče određeni hormoni, važni za regulaciju psihofižičkog zdravlja.

Pošto je imunitet jedina prava odbrana od svih virusa i bakterija, a njegovo stanje direktno zavisi od  životnog stila, zaključak je da ipak mnogo toga zavisi od nas samih.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dnevni horoskop za 28. februar 2021. godine

vucic

Aleksandar Vučić: Šokiran sam idejom evropskih lidera, odluku smatram antievropskom!