in

Crna Gora uvela sankcije za pet država

Nova vlada Crne Gore, od formiranja 4. decembra prošle godine, uvela je sankcije za pet država, prateći spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije (EU). Prema podacima sa zvaničnog internet sajta Savjeta Evropske unije, Crna Gora se usaglasila sa pet spoljnopolitičkih deklaracija, kojima su uvedene restriktivne mere, odnosno sankcije. Tako je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, Belorusiji, Venecueli, Siriji i Kongu, piše Dan.

Pitanje usklađivanja spoljne politike EU i Crne Gore definisano je obavezama iz poglavlja 31 u pregovorima o pridruživanju, a Crna Gora je do sada uglavnom prihvatala spoljnopolitičke odluke evropskog saveza.

Na sajtu Savjeta EU može se naći izjava visokog predstavnika u ime EU o usklađivanju određenih zemalja u vezi sa restriktivnim merama protiv Demokratske Republike Kongo. Navodi se da je 10. decembra 2020. godine Savjet EU usvojio Odluku (CFSP) 2020/20331, kojom je obnovio postojeće restriktivne mere do 12. decembra 2021. godine i izmenio spisak pravnih i fizičkih lica koji podležu tim merama.

“Zemlje kandidati Republika Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija i zemlje EFTA Island i Lihtenštajn, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj odluci Saveta”, ukazano je u saopštenju.

Ove mere su, kako se pojašnjava, uvedene zbog kršenja ljudskih prava u toj afričkoj zemlji.

Slične deklaracije donete su i kada su u pitanju Belorusija i Venecuela, i navodi se da je Crna Gora podržala takve odluke.

U decembru je objavljeno da je Crna Gora podržala i nastavak evropskih sankcija Rusiji, zbog dešavanja na Krimu. Krajem januara, Crna Gora je podržala i zajedničku izjavu EU o dešavanjima na Krimu.

Prema toj izjavi, najoštrije se osuđuje jasno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta aktima agresije ruskih oružanih snaga od februara 2014. godine i nezakonito pripajanje Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji.

“Što nećemo priznati. Evropska unija ostaće posvećena potpunoj primeni svoje politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mere. Zemlje kandidati Republika Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, Republika Moldavija i Gruzija usklađuju se sa ovom izjavom”, navedeno je u saopštenju na sajtu EU.

Izvor: Borba.me

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Autofagija sprečava maligne bolesti, a i da zaraženi koronom razviju težu kliničku sliku

Kokeza dao izjavu SBPOK-u, mediji to povezuju sa istragom o Belivukovoj grupi