in

Dodikovi kandidati pobedili na ponovljenim lokalnim izborima

STRANКA koju je danas predvodio Milorad Dodik proglasila je pobedu na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju, a koalicija srpskih partija objavila je da je pobedila na izborima u Srebrenici, gde su takođe ponovo izabrani gradonačelnik i veće.

Dodik, koji je na čelu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je u Doboju dva sata nakon zatvaranja birališta da je njegov kandidat za gradonačelnika Boris Jerinić ubedljivo pobedio još dvojicu protivnika koje su nominovale Srpska demokratska stranka (SDS) i Socijalistička partija (SP) .

“Pobjeda našeg kandidata je fenomenalna. Dobio je 70 odsto glasova”, rekao je Dodik i dodao da će SNSD najverovatnije moći sam da uspostavi potrebnu većinu u gradskom veću Doboja.

Gotovo istovremeno, pobedu u trci za novi mandat gradonačelnika Srebrenice najavio je Mladen Grujičić, koji je bio zajednički kandidat svih partija sa srpskim predznakom, ali je i sam član Dodikove stranke.

“Situacija je ovde jasna”, rekao je Grujičić, tvrdeći da je ubedljivo pobedio svog protivkandidata Aliju Tabakovića, iza koga stoje stranke sa bošnjačkim predznakom.

Bošnjačke stranke pozvale su na bojkot u Srebrenici
Međutim, ponovljene izbore u Srebrenici obilježio je prije svega bojkot na koji su pozvale bošnjačke političke stranke, pa je u nedjelju na birališta izašlo manje od 200 bošnjačkih glasača, od kojih je oko 3.000 imalo pravo glasa.

“Bojkot je uspio i u to nema sumnje”, rekao je bivši gradonačelnik Srebrenice Camil Duraković, koji je rekao da je to jedini način da se odgovori na diskriminaciju Bošnjaka protjeranih iz grada.

Bošnjački političari ocenili su da je izbore trebalo ponoviti ne samo na redovnim biračkim mestima u samoj Srebrenici, već i pružiti novu priliku glasačima koji su se prethodno registrovali da glasaju iz inostranstva. Tvrde da su glasački listići dostavljeni sa zakašnjenjem na adrese više od 700 Bošnjaka koji žive u inostranstvu, pa nisu mogli glasati dok su mnogi Srbi koji stvarno žive u Srbiji glasali za Grujičića i formalno su bili registrovani kao stanovnici Srebrenice.

Izbori u Doboju i Srebrenici ponovo su organizovani jer je Centralna izborna komisija BiH (CIК) ocenila da su 15. novembra prošle godine, kada su održani lokalni izbori širom BiH, na ova dva mesta pronađene brojne nepravilnosti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Istraživanje: 95% ljudi pogrešno izgovara ime marke BMW

Nek nam Bog da sreće…