in

Jahorina: Skijaški centar na krilima korone

Izvor: DW

Dok su gotovo sva evropska skijališta zatvorena, Jahorina u BiH obara sve rekorde posećenosti. Gosti dolaze iz svih okolnih zemalja, epidemiloške mere postoje a takozvana “kovid garancija”, posebno privlači turiste.

“Dobro jutro poštovani gosti, dragi skijaši. Sve staze su na raspolaganju. Maske su obavezne, molim vas da poštujete mere. Idemo i danas da uživamo na svim stazama olimpijske Jahorine”.

Ovo je poruka koju svako jutro već 90 dana, na megafon saopštavaju zaposleni u Olimpijskom centru Jahorina, na početnim stanicama vertikalnog transporta. Jahorina je ove godine po svemu sudeći top destinacija zimskog turizma iz više razloga. Pored 46 kilometara staza koje su u funkciji, svi ugostiteljski objekti na planini su otvoreni – doduše do 22 časa. Poštovanje epidemioloških mera je imperativ, kažu u rukovodstvu OC Jahorina.

Prvi u Evropi

“Prvi smo ski-centar u Evropi koji poseduje uređaj za dezinfekciju kabina gondole. Imamo kontrolne redare a potrudili smo se da skijaši izbegavaju kontakte pri kupovini ski-pasa, putem veb-šopa ili na benzinskim pumpama”, rekao je direktor OC Jahorina, Dejan Ljevnaić.

Sve na planini funkcioniše perfektno. Doduše, kada je reč o poštovanju epidemioloških mera, više na papiru nego u praksi. Međutim, očekivano, s obzirom da je nemoguće ispoštovati bilo kakvu meru sa nekoliko stotina skijaša na polaznim stanicama bilo kojeg vertikalnog transporta.

Najviše gostiju je iz Srbije, ali ne zaostaje mnogo ni Hrvatska, Slovenija, Crna Gora. Na planini se mogu sresti i gosti iz Nemačke, Austrije.

Iz Minhena na kafu

“Imao sam prošle sedmice goste iz Minhena. Došli su sa nekim papirima, ne znam ni ja kako. Uglavnom su pozitivno iznenađeni. Uzeli su mi sve termine poslepodne jer su prepodne želeli da popiju nekoliko kafa, željni kafane”, kaže Ognjen Spasojević iz organizacije VIP Jahorina, koja godinama radi na privlačenju turista na planinu.

Gosti koje smo zatekli na stazama uglavnom su zadovoljni celokupnom ponudom. “Kod nas nema snega a i situacija je takva kakva jeste. Zato smo došli u ovo idilu na Jahorinu. Dobri ljudi, dobra atmosfera, hrana dobra. I samo šibaj”, kaže Slaven Vlahović koji je na Jahorinu došao iz Poreča, spreman na rizik i dodatne troškove testiranja na koronu prilikom povratka.

Epidemioloske mere definisane su i u ugostiteljskim objektima, koji su na žalost mnogih gostiju kako kažu, otvorene samo do 22 časa. Ali su saglasni da to upotpunjuje jedinstven ugođaj.

Kafane pune

“Definitivno su gužve na žičarama ali skijaši su prilično odgovorni. Problem je tokom pauzi kada ne možete naći mesto u restoranu. Ali to je sve podnošljivo”, kaže Smiljana iz Novog Sada.

Jahorina prednjači u odnosu na sva skijališta jer ima jedinstvenu ponudu tvz. kovid garancije. To u praksi znaci da, ukoliko se gost zarazi virusom korona, u OC Jahorina garantuju povrat najmanje 80 odsto sredstava ili prebacivanje aranžmana za sledeću godinu ili neki drugi termin. Još jedna pogodnost je testiranje na planini, gde gosti na zahtev mogu da se testiraju praktično na skijama, sa rezultatima gotovim za par sati.

Drugi svet

U svakom slučaju, u istoj zemlji gdje je striktno definisano poštovanje epidemiloških mera, gdje nadležni svakodnevno upozoravaju na njihovo poštovanje i upozoravaju na najgore posledice, potpuno druga priča se odvija na svim planinama u BiH. Nemoguće je održati distancu u tolikoj gužvi ali je neverovatno da i nakon tri meseca maksimalno korištenih kapaciteta, nema značajnijeg rasta broja zaraženih.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 20. februar 2021.

Viktor Popovic

Kosovski izbori – Analiza od A do Š