in

Lekari u Velikoj Britaniji traže kraći rok između doza vakcine Pfizer

vakcina fajzer

Period između prve i druge doze vakcine protiv koronavirusa Pfizer / BioNTech mora se smanjiti kako bi se osiguralo da vakcina bude efikasna, upozorili su lekari.

Trenutno pacijenti čekaju oko tri meseca da dobiju drugu dozu. Profesor Kris Viti, glavni predstavnik medicinara za Englesku, koji je rekao da je ovo “odluka javnog zdravstva” kako bi prvu dozu dobilo što više ljudi širom zemlje.

Međutim, dr Čand Nagpaul, predsedavajući saveta Britanskog lekarskog udruženja (BMA), rekao je da bi dugačak period izmedju dve doze mogao smanjiti efikasnost vakcine. Rekao je da bi, dok je razumeo obrazloženje odluke o odlaganju druge doze, Velika Britanija trebalo da sledi „najbolju praksu“ i smanji vreme čekanja na šest nedelja.

Iako postoje neki dokazi iz ispitivanja vakcine Okford / AstraZeneca da kašnjenje druge doze do 12 nedelja ne ometa efikasnost vakcine, Pfizer je istakao da za njihovu vakcinu nema takvih dokaza.

Nagpaul je ukazao i na analizu Svetske zdravstvene organizacije, te da je rečeno da drugu dozu vakcine Pfizer treba odlagati samo “u izuzetnim okolnostima” i preporučio razmak od četiri nedelje između doza.

„Većina država u svetu suočava se sa izazovima sličnim Ujedinjenom Kraljevstvu, jer imaju ograničenu nabavku vakcina i žele da maksimalno zaštite svoju populaciju. Nijedna druga zemlja, ipak nije usvojila pristup Velike Britanije “, rekao je Nagpaul u subotu za BBC.

„Očigledno je da zaštita neće nestati nakon šest nedelja, ali ono što ne znamo je koji će nivo zaštite biti ponuđen … ne bismo smeli da ekstrapoliramo podatke tamo gde ih nemamo. Razumem kompromis i obrazloženje, ali da je to ispravno, videli bismo da i druge države slede to. “

„Zabrinutost koju imamo … ako se smanji efikasnost vakcine … onda je naravno rizik da ćemo videti one koji su maksimalno izloženi virusu da će se zaraziti“, dodao je on. „Druga briga je što pripadnici populacije, oni koji su u najvećem riziku, možda neće biti zaštićeni.“

Prema podacima vladinog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju, neobjavljeni podaci sugerišu da je vakcina Okford / AstraZeneca i dalje efikasna kada se doze primenjuju u razmaku od 12 nedelja. Međutim, Pfizer je rekao da je testirao efikasnost vakcine tek kada su dve doze date u razmaku od 21 dan.

BMA je privatno pisao Vhittiju da izrazi zabrinutost zbog roka između doza. U pismu, koje je predočeno i na kanalu BBC, kaže se da je politiku “teško opravdati”.

„Odsustvo bilo kakve međunarodne podrške pristupu Velike Britanije duboko zabrinjava i rizikuje da potkopa poverenje javnosti i struke u program vakcinacije“, navodi se u izveštaju.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Evo kako se lažira put do influensera u trejleru za HBO dokumentarac Fake Famous

Upućene pretnje smrću novinaru Nova.rs