in

Bajden potpisao 17 izvršnih naredbi kojima se poništavaju Trampove odluke o COVID-u i klimatskim promenama

Joe Biden

Novi predsednik potpisao je mnoštvo naredbi usmerenih na poništavanje delova ostavštine politike Donalda Trampa samo nekoliko sati nakon što je položio zakletvu.

U 17 izvršnih naredbi, memoranduma i proglasa potpisanih nekoliko sati nakon njegove inauguracije, američki predsednik Džo Bajden brzo je krenuo u rušenje politike Trumpove administracije za koju su njegovi pomoćnici rekli da su naneli “najveću štetu” naciji.

Uprkos pomirljivom obraćanju na inauguraciji, kojim je tražilo jedinstvo i kompromis, prve akcije g. Bajdena kao predsednika bile su oštro usmerene na uklanjanje pandemijskog odgovora bivšeg predsednika Donalda Trampa, preokretanje njegove ekološke agende, rušenje njegove anti-imigracione politike, jačanje ekonomskog oporavka i obnavljanje saveznih napora na promociju raznolikosti.

Evo pogleda na ono što merama želi postići.

O pandemiji

Gospodin Bajden potpisao je izvršnu naredbu o imenovanju Džefrija Zienca za službenog koordinatora odgovora na COVID-19, koji će podnositi izveštaje predsedniku, u pokušaju da “agresivno” pripremi nacionalni odgovor na pandemiju. Naredbom se takođe obnavlja Uprava za globalnu zdravstvenu zaštitu i bioodbranu pri Veću za nacionalnu bezbedonost, grupi koju je gospodin Trump rasformirao.

Iako to nije nacionalna obaveza za maske, koji bi najvjerojatnije pao na pravni izazov, gospodin Bajden zahteva fizičko distanciranje i nošenje maski na svim saveznim nivoima i od strane svih službenika administracije.

Takođe je pokrenuo “izazov nošenja maski od 100 dana” pozivajući sve Amerikance da nose maske, a državne i lokalne službenike da provode javne mere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Gospodin Bajden takođe uspostavlja veze sa Svetskom zdravstvenom organizacijom nakon što je Trampova administracija prošle godine odlučila povući članstvo i finansiranje od strane SAD.

Dr. Antoni Fauči predvodiće američko izaslanstvo u izvršnom odboru organizacije, a ulogu će preuzeti nakon sastanka ove nedelje.

O imigraciji

Izvršnom naredbom g. Baden je pojačao program Odlaganja akcije za imigrante koji su došli u SAD u detinjstvu, koji štiti od deportacije imigranata dovedenih u Sjedinjene Države kao dece, često zvanih Sanjari. Gospodin Tramp je godinama težio okončanju programa, poznatog kao DACA.

Naredba takođe poziva Kongres da donese zakon koji obezbeđuje trajni status i put do državljanstva za te imigrante.

Još jedna izvršna naredba ukida plan Trampove administracije za isključivanje negrađana iz popisa stanovništva, a druga poništava Trampovu izvršnu naredbu koja je podržala agresivne napore za pronalaženje i deportaciju ilegalnih imigranata. Još jedna naredba blokira deportaciju Liberijaca koji žive u Sjedinjenim Državama.

Kao udarac jednoj od najranijih akcija njegovog prethodnika za ograničavanje imigracije, gospodin Baden je takođe okončao takozvanu zabranu muslimana, koja je blokirala putovanja u Sjedinjene Države iz nekoliko pretežno muslimanskih i afričkih zemalja.

Gospodin Bajden naredio je Stejt Departmentu da ponovo pokrene postupak izdavanja viza za pojedince iz pogođenih zemalja i da razvije načine za rešavanje štete nanesene onima koji zbog zabrane nisu mogli da dođu u Sjedinjene Države.

Gospodin Bajden zaustavio je i izgradnju graničnog zida g. Trampa sa Meksikom.

Nalog uključuje “trenutno ukidanje” nacionalne vanredne deklaracije koja je Trampovoj administraciji omogućila da milijarde dolara preusmeri na zid. Kaže se da će administracija započeti “pomnu proveru” legalnosti napora za preusmeravanje saveznog novca za finansiranje zida.

O klimatskim promenama

Jednu od najbitnijih među izvršnim nalozima, je ona koja se tiče rešavanja pitanja klimatskih promena, a gospodin Biden potpisao je i pismo o ponovnom ulasku Sjedinjenih Država u pariski klimatski sporazum kojem će se formalno ponovno pridružiti za 30 dana.

Gospodin Tramp je 2019. službeno obavestio Ujedinjene nacije da će se Sjedinjene Države povući iz koalicije od gotovo 200 zemalja koje rade na tome da smanje upotrebu fosilnih goriva za zagrevanje planete poput uglja, nafte i prirodnog gasa.

U dodatnim izvršnim naredbama, gospodin Bajden započeo je preokret niza zakona koji se tiču zaštite životne redine Trampove administracije, uključujući ukidanje dozvole za naftovod Keystone XL; poništavanje standarda emisija gasova iz vozila; poništavanje odluka o smanjenju veličine nekoliko nacionalnih spomenika; sprovođenje privremenog moratorijuma na zakup nafte i prirodnog plina u Nacionalnom rezervatu za divlje životinje na Arktiku;

O rasnoj i LGBTQI + jednakosti

Gospodin Bajden ukida Komisiju 1776, koja je u ponedeljak objavila izveštaj za koji istoričari kažu da je, između ostalog, iskrivila ulogu ropstva u Sjedinjenim Državama.

Gospodin Bajden takođe je opozvao izvršnu naredbu gospodina Trampa kojom se ograničavaju mogućnosti saveznih agencija, dobavljača i drugih institucija da sprovode treninge i obuke o raznolikosti i inkluziji.

Predsednik je imenovao Suzan Rajs, za šeficu svog Veća za unutrašnju politiku, ona će biti vođa “robusnog, međuresornog” napora koji zahteva od svih saveznih agencija da “iskorenjivanje sistemskog rasizma” postane centar njihovog delovanja.

Njegova uredba nalaže agencijama da u roku od 200 dana pregledaju i naprave izveštaj o jednakosti u njihovim redovima, uključujući plan za pravljenje programa kako da se ukinu razlike.

Naredba takođe nastoji da obezbedi da Amerikanci bilo kog porekla ili socijalnog staleža imaju jednak pristup resursima, pogodnostima i uslugama savezne vlade. Pokreće radnu grupu za pribaljanje podataka, kao i proučavanje novih metoda za merenje i procenu federalnih napora na jednakosti i raznolikosti.

Druga izvršna naredba vraća ČlanVII Zakona o građanskim pravima iz 1964. godine zahtevajući da savezna vlada ne vrši diskriminaciju na bazi seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, što je bilo na snazi tokom administracije g. Trampa.

O ekonomiji

Gospodin Bajden zatražio je od agencija, uključujući onu za poljoprivredu, boračka pitanja i odseke za stambeni i urbani razvoj, da produže moratorijum na izvršenje hipoteka i hipotekarnih obveza koje su donesene kao odgovor na pandemiju korona virusa. Svi se produžavaju barem do kraja marta.

Predsednik takođe nastavlja sa zaustavljanjem kamata na studentske kredite i plaćanja glavnice do kraja septembra, mada su progresivne grupe i neki kongresmeni među demokratama insistirali kod gospodina Bidena da ide mnogo dalje i otpiše do 50.000 USD duga za svakog studenta.

O odgovornosti vlade

Sledeći korake nekih od svojih prethodnika, gospodin Bajden je uspostavio etička pravila za one koji služe u njegovoj administraciji kojima je cilj “vratiti i održati poverenje u vladu”. Naredio je svim svojim imenovanim službenicima u izvršnoj vlasti da potpišu etički zavet.

Konačno, gospodin Bajden izdao je zamrzavanje svih novih propisa koje je pokrenuo njegov prethodnik kako bi dao svojoj upravi vremena da proceni za koje želi da se nastave, a koje ukinuti.

Cilj memoranduma je sprečiti takozvane ponoćne propise, zakone koje je progurao predsednik nakon objavljivanja izbornih rezultata. Brzi tempo promena često ne daje šansu javnosti i struci da pregleda zakone.

IZVOR : THE NEW YORK TIMES

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dua Lipa opet provocira

Planeta umire brže nego što smo mislili