in ,

Sigurni znaci da je došlo do oštećenja jetre, pripazite na simptome

jetra

Prema pisanju Globalnog instituta za bolesti jetre, postoji oko 100 vrsti bolesti jetre. I dok će mnogi to stanje povezivati s konzumacijom alkohola, većina osoba koja pati od oštećenja jetre nije nikad pila alkohol.

Najbrže rastuća bolest probavnog sistema je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) koja nastaje kao posledica ‘modernog načina života’. Podaci iz statistika pokazuju kako ova hronična bolest jetre u zapadnom svetu pogađa 34% populacije (25 % odrasle populacije, a čak 10% dece), 55% osoba s dijabetesom tipa 2 kao i 75% gojaznih ljudi.

Smatra se da će za otprilike desetak godina zbog rastućeg broja ljudi s metaboličkim sindromom NAFLD biti vodeća indikacija za transplantaciju jetre zbog ciroze jetre i primarnog karcinoma jetre (hepatocelularnog karcinoma) koji nastaju kao posledica NAFLD-a.

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminiše toksine. Takođe, ona filtrira krv iz creva i obrađuje i čuva hranjive materije koje se pretvaraju u energiju. Detoksikacijski proces kojeg jetra izvodi ima dva koraka – prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulama zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma. Drugim rečima, jetra je vrlo zaposlen organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, ishranom ili iz okruženja, može usporeno da radi.

ŠEĆERNA BOLEST ILI DIJABETES

Ovo je stanje koje se često povezuje s bolestima jetre, ističe stručnjak, dr. Stephen A. Harrison. Radi se o stanju kada telo nije u mogućnosti da kontroliše šećer u krvi što znači da će ga biti previše u njoj.

GOJAZNOST

Gojaznost je još jedno stanje karakteristično za osobe koje imaju oštećenu jetru. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 42 posto Amerikanaca se smatra gojaznim, što znači da se radi o indexu telesne mase iznad 30.

HIPERTENZIJA

Hipertenzija je povišeni krvni pritisak koji se definiše kao vrednost sistoličkog „gornjeg“ pritiska trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog pritiska trajno višeg od 90. Hipertenzija se naziva „tihim ubicom“ jer često nema očite simptome. Osim što oštećuje krvne sudove, povišeni krvni pritisak takođe može da ošteti mozak, oči i bubrege. Prema rečima dr. Harrisona, jedno je od tri glavna stanja koja se povezuju s bolestima jetre.

CRNA AKANTOZA ILI ACANTHOSIS NIGRICANS

Bolesti jetre će se često klinički manifestovati kroz razne kožne probleme, a jedan od njih je i crna akantoza. Naziv je to za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnela se koža može i zadebljati.

PAUČINASTE VENE

Paučinaste su vene male krvne vene na površini kože, koje se prepoznaju po ljubičastim, plavim ili crvenim crtama. Slične su proširenim venama, ali su manjeg promera i ne mogu se napipati. Paučinaste vene češće nastaju kod žena nego kod muškaraca, a mogu ih izazvati razni faktori uključujući probleme s cirkulacijom, starost, trudnoća, izloženost suncu i gojaznost, ali može biti i kožni problem koji je povezan s oštećenjem jetre.

ŽUTICA

Žutica, poznata i kao žutilo beonjače ili kože. Nastaje kada jetra više nije u mogućnosti da proizvodi bilirubin, prirodnu hemikaliju koju proizvode crvena krvna zrnca, pa se ona nakuplja u očima i na koži. Ovo je simptom ozbiljnije bolesti jetre.

NADIMANJE TRBUHA

Ovo može biti još jedan znak napredne bolesti jetre, a radi se o povećanom nadimanju oko područja trbuha ili donjih ekstremiteta, ističe dr. Harrison.

MENTALNE POTEŠKOĆE

Bolesti jetre se mogu manifestovati i na mentalno zdravlje, pa se može dogoditi i da primetite kako zaboravljate ili više niste „skroz svoji“.

ŠTA RADITI AKO PRIMETITE OVAKVE PROMENE?

„Ako primećujete bilo koje od ovih simptoma, svakako odmah potražite pomoć lekara, a sve preglede koje vam urade će i pokazati da li se radi o bolesti jetre“, savetuje Harrison.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mrsavljenje

Najbolje navike za mršavljenje koje treba da probate

vilijam voker

Vilijam Voker bez obraza: Predlaže osnivanje pokreta za ujedinjenje albanske dijaspore sa njim na čelu!