in

6 signala da je moguće da imate rak grlića materice – svaka žena treba da ih čuje

simptomi

Kod većine žena, prvi znak oboljenja nije čudan bol ili neobično peckanje već abnormalan papa test. U ranim fazama skoro da i nema bilo kakvih simptoma. A, kao što je slučaj sa većinom tipova raka, rane faze su i vreme kada je ishod lečenja najbolji. Upravo zbog toga se najčešće i preporučuje da žene počnu “ da rade” papa test jednom kada napune dvadeset i jednu godinu života.

Ukoliko se na papa testu utvrdi da postoje abnormalne ćelije, lečenje obično uključuje histerektomiju. Ta vrsta operacije ima tendenciju veoma visoke uspešnosti.

S druge strane, ako primetite simptome, postoji veoma velika šansa da je bolest uznapredovala. Lečenje je i dalje moguće, ali je mnogo kompleksnije. Lečenje u ovim fazama najčešće uključuje zračenje ili hemoterapiju, a rezultati su manje sigurni.

Sledeći simptomi mogu da budu pokazatelji raka grlića materice.

Abnormalno krvarenje


Neuobičajeno vaginalno krvarenje simptom je koji se najsnažnije povezuje sa rakom grlića materice. Ovo se odnosi na krvarenje nakon odnosa ili između ciklusa. “Jače” menstruacije ili krvarenje nakon što je žena ušla u menopauzu takođe je potencijalni znak raka grlića materice.

Bol u karlici


Uz abnormalno krvarenje, bol u karlici simptom je na koji treba obratiti pažnju. Bol može biti difuzan ili se pojaviti na bilo kojem mestu u karlici. On može, takođe, da varira od oštrog do tupog bola. Ukoliko se bol iznenada pojavio i ako nije povezan sa menstruacijom, obavezno se obratite doktoru. Bol tokom odnosa ili mokrenja takođe je znak upozorenja.

Čudan sekret


Mutan sekret neprijatnog mirisa potencijalni je znak za uzbunu. Sekret može biti i vodenast. Naravno, postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih se pojavljuje vaginalni sekret, a koji nemaju nikakve veze sa rakom grlića materice. Zato, ne paničite i obratite se doktoru.

Zamor


Rak grlića materice može se dodati na dugačku listu zdravstvenih problema zbog kojih možete osećati konstantni zamor ili se osećate usporeno. Ovo nije prvi simptom koji se pojavljuje, ali svakako treba obratiti pažnju na njega.

Često mokrenje


Često mokrenje ili konstantni osećaj kao da morate da mokrite, simptomi su koji se povezuju sa oboljenjem. Ukoliko ovi simptomi traju sedam do deset dana, obično nema razloga za brigu. Međutim, ako se zadrže ili pogoršaju, posetite doktora.

Pušač ste (ili ste bili)


Da, ovo je faktor rizika, a ne simptom. Međutim, pušači i bivši pušači treba da znaju da ova navika može udvostručiti rizik od oboljenja.

Svi navedeni simptomi, ukoliko su uzrokovani rakom grlića materice, najverovatnije će se pojaviti tokom kasnih tridesetih, četrdesetih ili pedesetih godina života. Nije retko da i mlade žene imaju ovo oboljenje (žene u dvadesetim godinama života), ali prosečna starosna dob žena sa ovim oboljenjem je sredina četrdesetih godina života.

(MiniMagazin)

Napisao MiniMagazin

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kina i Srbija

NOVI PUT SVILE: “Čelično prijateljstvo zagađuje Srbiju”

horoskop

Dnevni horoskop za 10. april 2021. godine