in ,

Dogovoreno oslobađanje broda koji je blokirao Suecki kanal

SCA je rekao da će ugovor o nagodbi biti potpisan u sredu na ceremoniji i da će učesnici moći da gledaju isplovljavanje broda

Vlasnici i osiguravači kontejnerskog broda Ever Given koji je u martu blokirao Suecki kanal rekli su u nedelju da je dogovorena formalna nagodba u sporu koji se tiče odštete, dok su kanalske vlasti rekle da brod sme isploviti 7. jula, prenose agencije.

Suecki kanal (SCA) držao je divovski brod i njegovu posadu u jezeru između dva rukavca plovnog puta otkad je brod oslobođen 29. marta, usled spora po pitanju odštete koju je potraživao Sueski kanal.

Brod Ever Given u japanskom vlasništvu zaglavio se poprečno u kanalu na šest dana, obustavivši globalnu trgovinu.

SCA je rekao da će ugovor o nagodbi biti potpisan u sredu na ceremoniji i da će učesnici moći da gledaju isplovljavanje broda.

SCA je zahtevao 916 miliona dolara odštete da pokrije ispomoć u oslobađanju broda, narušavanje ugleda i gubitak prihoda, pre nego što su javno spustili iznos svoga zahteva na 550 miliona.

Ranije u nedelju, egipatski sud odložio je saslušanja u sporu odštete na 11. jul kako bi dopustio kanalu i vlasniku broda da finaliziraju nagodbu, rekli su izvori bliski sudu i advokat.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vojni avion pao

Vojni avion pao u selo: Najmanje 50 poginulih, ima i povređenih meštana sela

Košarkaši Srbije ostali bez Olimpijskih igara