in

Anegdota

Iz francuske luke Šerbur, u jesen 1960, predsednik Tito je za Njujork – na XV zasedanje Generalne skupštine OUN – putovao redovnom linijom na brodu “Kvin Meri”. 

Kada je došlo vreme ručku, uglednom putniku prilazi kuhinjski, “admiral” broda:

– Vaša Ekselencijo, hteo bih da Vas pitam imate li neku posebnu želju? Pred Titom je veliki jelovnik, sa hiljadama raznovrsnih specijaliteta.

– Imam, gospodine admirale – odgovara Tito i ne gledajući debelu knjigu.

– Izvolite, spremni smo da udovoljimo svakoj Vašoj želji.

– Želim da mi spremite nešto što bi moglo biti najbolje jelo na svijetu…“Admiral” načuljio uši i čeka…

– … Želim da mi spremite podvarak. Majstor kulinarstva zamoli da mu se ponovi ta reč, možda nije dobro čuo. Takvog jela nema, ne razume šta je to. U pomoć pritekne i prevodilac, te na jedvite jade objasni šta je to podvarak. Šef kuhinje se, crveneći, izvinjava – kaže da to sada ne mogu pripremiti, ali da će pokušati sutradan. I, zaista, sutradan pažnju svih gostiju u trpezariji privuče veliki lonac koji su nosila dva kelnera. Iz njega se pušio podvarak.

– Pa ovo su zgotivili kao da su cijelog života samo to kuvali… – zadovoljno uživajući, sa ostalima, u odlično spremljenom specijalitetu. Ovakav podvarak ne bi napravili ni kod nas.Tri meseca kasnije jedan od članova jugoslovenske delegacije opet je putovao brodom “Kvin Meri”. Radosna lica prilazi mu šef kuhinje:

– Poštovani gospodine, hteo bih da Vas izvestim da mi nismo zaboravili na onaj događaj sa podvarkom. To jelo je sada stalno u našem jelovniku

.*** Izvor: Dečje novine -polovinom 1970-tih godina

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vakcina

SKANDAL: Medicinska sestra u Nemačkoj, umesto vakcina pacijentima ubrizgavala…

horoskop

Dnevni horoskop za 27. april 2021. godine