in

Zaplenjeno više miliona evra i šest tona droge

Više miliona evra i oko šest tona marihuane, heroina i kokaina zaplenjeno je u međunarodnoj akciji protiv krijumčarenja droge „Spirit“, koju su realizovale vlasti u Albaniji, Crnoj Gori, Italiji i Španiji, prenose albanski mediji.

Zbog sumnje za korupciju, zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i međunarodnu trgovinu značajnim količinama opojnih droga uhapšeno je 38 osoba, među kojima su visoki albanski zvaničnici, poput tužioca iz grada Valone Maksima Sota koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, kao i nekoliko policijskih službenika.

Vlasti četiri zemlje sprovele su akciju u saradnji sa Specijalnom strukturom za borbu protiv korupcije (SPAK), nezavisnim sudskim telom iz Albanije, i italijanskom grupom za borbu protiv mafije.

Crnogorska policija nije se oglašavala povodom ove akcije, tako da nije poznato da li među uhapšenima ima naših državljana.

Sumnja se da je meta operacije bila grupa koja je krijumčarila drogu i prala novac, a da su albanski državni zvaničnici uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja i korupcije, prenosi portal Albanijan dejli njuz.

Direktor albanske Specijalne strukture za borbu protiv korupcije (SPAK) Arben Kraja je, na zajedničkoj konferenciji šefova policijskih odeljenja i tužilaštava Italije i Albanije, rekao da je uspostavljen zajednički tim koji se bavio istragom koja traje već godinu i po.

Kraja je istakao da je u istrazi dokazana umešanost visokih javnih zvaničnika, tužilaca, policajaca i administratora lokalne vlasti u kriminalne aktivnosti.

“Sveobuhvatna istraga sprovedena do sada je presudna. Identifikovali smo čitav lanac, od proizvodnje do transporta narkotika u Italiju. Dokazali smo umešanost visokih javnih zvaničnika, tužilaca, policajaca i administratora lokalne vlasti u ovu aferu. Pronašli smo i oduzeli nekoliko mliona eura”, naveo je Kraja, prenosi portal Euronjuz Albanija.

Kraja je istakao saradnju sa četiri pravosudna zvaničnika, koji su dali, kako je rekao, dragoceni doprinos ovoj istrazi.

Tužilac SPAK-a Vladimir Mara rekao je da su targetirane četiri kriminalne grupe koje su umešane u šverc šest tona opojnih driga (kanabisa, heroina, kokaina) u pravcu Italije.

“Zaplenili smo 11 nekretnina u Valoni, Kavaji i Tirani, uključujući zemlju, preduzeća i restorane”, rekao je tužilac SPAK-a.

Uhapšeni

Prema pisanju albanskog portala Albanijan dejli njuz, u akciji su uhapšeni: Aleks i Jovan Memaj, Aleksandër Neço, Shkëlzen Kamberi, Benard Tahiraj, Mereglen Çaçi, Erind Hysomenaj, Klajdi Ademi, Toni Kushi, Erion Hoxhara, Çezar Gjomemo, Sajmir Kurti, Malton Lleshi, Shkëlzen Daci, Eltion Bregasi, Paul (Agustin) Deda, Hekuran Marku, Hamid Seferi, Leonidha Sejdiaj, Ilir Gaba, Geri Zylyftari, Erlind i Artan Zylyftari, Festim Lelaj (bivši policijski službenik), Luan Ziliftari, Artur Krasniki (policijski službenik), Ilirjan Balla (bivši policijski službenik), Maksim Sota (tužilac)

Uhapšen i šef Socijalističke partije

Sajmir Kurti, direktor kancelarije za rad u opštini Kavaja, jedan je od albanskih zvaničnika koji je uhapšen u okviru zajedničke akcije italijanske i albanske policije.

Sajmir Kurti je šef Socijalističke partije u Kavajama, a vlasnik je velikog restorana u albanskom obalnom selu Golemu, u okrugu Tirane.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

yugo

Kako je Yugo postao deo američke kulture?

marko djuric

Marko Đurić ambasador Srbije i u Kolumbiji