in

SAOPŠTENJE “ASTRA ZENECE”: “EU izgubila pravni spor”

Astra Zeneca

Britansko-švedska kompanija ranije se ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina.

Farmaceutska kompanija “AstraZeneca” saopštila je danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv Covida-19, prenosi Tanjug.

U saopštenju kompanije se navodi da je Evropska komisija zatražila da “AstraZeneca” isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Briselu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021., piše AP.

Time je, kako je saopšteno, odbijen zahtev EU za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna.

Britansko-švedska kompanija ranije se ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, podseća agencija Rojters.

Smanjenje isporuka odložilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na “AstraZenecu” kao na najvećeg isporučioca vakcina.

“Presudom je, takođe, priznato da su poteškoće koje je ‘AstraZeneca’ iskusila u ovoj situaciji bez presedana, imale značajan uticaj na kašnjenje”, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je, takođe, izrazila nadu u obnavljanje saradnje s EK u borbi protiv pandemije u Evropi.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ibrahim raisi

OVO JE NOVI PREDSEDNIK IRANA: Nalazi se na listi američkih sankcija

cacak eksplozija

NOVE EKSPLOZIJE U ČAČKU: U snažnoj eksploziji ima povređenih, naređena hitna evakuacija građana…(VIDEO)